Истинска бомба е на път да избухне в политическите и икономически среди по повод опитите на издателя Боян Томов да търгува с влияние през управляваното от него издание “Кмета.бг”, а със скандала вече били запознати и представители на редица европейски посолства.

 

Ако вярваме на източниците си, над 30 кмета от различни населени места подготвят жалба до Съюза на българските журналисти, СЕМ, Националната агенция за приходите, МВР и КПК за това, че са били изнудвани да плащат пет-цифрени суми, както и да подписват солидни рекламни договори с медията за сметка на общинските им бюджети.

 

Формалният повод за натиска, оказван на градоначалниците от страна на Томов бил конкурсът “Кмет на годината”, където едноименният сайт им връчва награди в различни категории за добрите резултати при управлението на поверените им общини. Класацията се извършва чрез читателски номинации и дори се организира своеобразно “гласуване” сред аудиторията на изданието. Или поне така е обявено в регламента.

Реално, ако вярваме на потърпевшите, “отличниците” в конкурса се определяли най-вече по политически принцип. В опит да се подмаже на управляващите (които и да са те), Боян Томов връчвал най-престижните статуетки на ония кметове, чиито партии са излъчили премиер или имат мнозинство в парламента. За да не останел “капо” от толкова блюдолизане, обаче, хомосексуалният медиен бос търгувал останалите категории и раздавал плакети и грамоти срещу солиден и разбира се, неофициален кеш.

 

Месеци преди провеждането на конкурса той започвал да “облъчва” набелязаните жертви с оферта да участват в “Кмет на годината”. След като получел потвърждение, той заобиколно им съобщавал, че би било добре номинираните да направят някакво дарение за сайта, или направо – да сключат тлъст рекламен договор с “Кмета.бг”. В противен случай градоначалниците нямало да помиришат награда.

 

Нещо повече – ако някой по-ербап кмет се опънел или протестирал, че това е рекет, Томов го заплашвал, че ще стартира негативна (да си го кажем направо – клеветническа) журналистическа кампания, която да срине репутацията им и директно да ги извади от политиката. Разглезеният от светски живот и лесни пари издател стигал по-далеч. В прав текст обявявал, че щял да използва дебелите си контакти в МВР и службите и да им организира публичен арест, редят пострадали от атаките му.

 

Първите няколко години от старта на конкурса, провеждан под патронажа на Боян Томов, жертвите предпочитали да си траят и си плащали като попове, но с времето негодуванието набирало скорост, а и на много от изнудваните им идвала смелост да говорят открито за рекета. “Аман от п€дерастки номера. Не може един женствен гей да върти на малкия си пръст хора, заслужили доверието на хиляди избиратели”, коментирали някои от кметовете.

 

От близо два месеца те се обединили, твърдо решени да подпукат самозванеца Боян Томов с жалби. Към групата им се присъединили и доста собственици на ключови за икономиката компании, които също били притискани да му плащат рекет.

 

Как ще приключи сагата с машината за изнудвате и търговия с влияние, действаща под командата на Боян Томов и до кога самозванецът с афинитет към собствения си пол ще мърси българските общини, предстои да видим. До тогава се надяваме институциите да не останат безучастни към отвратителната търговия с влияние, вихреща се на гърба на данъкоплатци и избиратели.

Източник: kriminalni.com