В нередки случаи хората се оказват в безизходица и са принудени да теглят бърз кредит. Потърпевш от тази ситуация разказва как изтеглил бърз кредит в размер на 1000 лв., след което се оказало, че трябва да върне петорно повече.

 

Когато закъснял с една от вноските, сумата скочила отново, този път почти двойно. На всичкото отгоре потърпевшият бил посетен в дома си от мутри, които го заплашили, че ако не плати задълженията си моментално, ще му вземат жилището.

 

Фирмите за бързи кредити прецакват клиентите си с нова измама

Едва ли този разказ е единствен по рода си. Получава се така, защото се оказва, че в договорите на финансовите лешояди има цял куп скрити такси, застраховки, неустойки или яж безплатни услуги, с които заемът се оскъпява значително. Често пъти оскъпяването достига до умопомрачителните 1000% за година.

 

Тъй като всички те са напълно незаконни, могат да бъдат отменени от съда, ако потърпевшият си потърси правата. За съжаление обаче това правят малцина, изтеглили между 500 и 1000 лв., на които след няколко месеца им се налага да връщат хиляди. Други пък заради невъзможност да платят, са принудени да емигрират или до края на живота си да работят на черно, защото в противен случай колектори или съдия-изпълнители дълги години ще им прибират цялата заплата.

 

Такъв е и случаят на П.И., чийто бърз кредит от нищото скача четирикратно. Заради хищните действия на „Сити кеш“, той е напът да изгуби имота си, без обаче да им се е издължил. В края на 2018 г., притиснат от обстоятелствата, той е принуден да се обърне към фирма за бързи кредити. Парите му трябват спешно и няма време да кандидатства в банка, където процедурите са доста тромави и отнемат 1-2 седмици.

 

Попада в интернет на реклама на „Сити кеш”, които се фукат, че безпроблемно отпускат суми до няколко часа. Договорът е подписан на 31 декември. От „Сити кеш” му отпускат нужните

35 000 лева, с уговорката, че годишният лихвен процент на разходите по кредита (ГПР) е 48.26%. Съгласно условията парите трябва да се върнат на 60 месечни вноски. Накрая клиентът ще плати общо 87 320.80 лв. – взетите 35 000 лв. и лихвата – 52 320.80 лв.

 

Въпреки неизгодните дори и на пръв поглед условия, когато човек е притиснат до стената, няма избор. И тук е моментът да отбележим, че лихвите в банките са максимум 12%, а не 48%

Измамата за П.И. обаче започва в момента, в който слага подписа си под договора. Той ипотекира своя вила в близост до Варна, в такъв случай банковият заем е с лихва около 4-5%. Дори и при огромната лихва, „Сити кеш“ са заложили на няколко напълно незаконни клаузи в договора, с които оскъпяването за клиента скача още няколко пъти.

 

Юристи твърдят, че подобни порочни практики имат почти всички фирми за бързи кредити. Разбира се шефовете им са наясно, че условията в договорите са напълно незаконни, а КЗП, която трябва да се намеси превантивно, услужливо си трае.

 

Така единственият шанс да получите справедливост е да заведете дело. В противен случай ще ви се наложи да си платите оскъпяването с 200-300%.

За П.И. първият капан лъсва няколко дни след взимането на заема – оказва се, че трябва да намери поръчител 20 дни след получаването на парите, тъй като в противен случай дължи автоматична неустойка в размер на 36 999.20 лв.

 

И ако това ви се струва малко, то нека допълним, че тази сума автоматично се добавя към дължимата от него и върху сбора започва да тече същата лихва в размер на 48%. Така в края на 5-годишния период, клиентът ще трябва да върне над 130 000 лв., вместо първоначалните 87 000 лв. Обикновено това условие е сред описаните с дребен шрифт и клиентът така и не стига до тях, оставайки с впечатлението, че единственото му задължение е да внася вноските по кредита.

 

Така дори и клиентът да си плаща изрядно предварително обявените суми, се оказва неизряден длъжник, а това води до начисление на още такси и лихви за забавяне. Оказва се, че тези клаузи се включват в договорите на фирмите за бързи кредити единствено с цел оскъпяване на заема, а не за тяхна сигурност. И тъй като, както вече споменахме потърпевшите рядко прибягват до съда, тук се появява и следващият по ред капан.

 

След като вие вече сте се превърнали в неизряден длъжник, при тримесечно забавяне законът дава право на фирмата да начисли допълнителна наказателна лихва. В случая обаче „Сити кеш“ измислят и друга клауза, която натоварва клиентите им – при забавяне повече от 3 месеца, длъжникът трябва да им предостави удостоверение за липса на данъчни задължения и образувани срещу него изпълнителни дела от НАП. В противен случай ще му бъде наложена неустойка в размер на 10% върху отпуснатата главница. В случая това са нови 3 500 лв.

 

Неустойката се начислява автоматично и върху нея също има лихва в размер на 48% като клиентът изобщо не бива уведомен за това.

След като П.И. забавя вноската по кредита, от фирмата започват принудително събиране като на помощ идват всички законни и не толкоз практики – обаждания по телефона по всяко време, заплахи, бележки на входната врата, посещения от яки момчета, разговори с колеги или съседи и др., макар законодателството изрично да е забранило част от тези действия.

 

И сякаш всичко изброено дотук е малко, от „Сити кеш“ решават да начислят на П.И. и 1 600 лв. разходи за събирането на кредита, които по закон са си за тяхна сметка.

В крайна сметка съдът се произнася, че П.И. трябва да върне само остатъка от дължимата главница и първоначално уговорената лихва по кредита. По този начин си спестява поне 60-70 000 лв. от начислените му незаконни такси.

Източник: Уикенд