Сякаш напук на апелите на финансистите да се избягват бързите кредити, хората налитат на тях като мухи на мед, очертавайки невиждан бум на тези заеми.

Спасение в тях в периода на прекалено високата инфлация и поскъпването на всички стоки и услуги, търсят най-неплатежоспособните.
Тези заеми обаче трябва да се върнат бързо, тъй като в противен случай ви се налага да теглите отново и отново и влизате в т.нар. дългова спирала.

Към момента се забелязва тенденция на сериозен скок на лошите бързи кредити. Пазарът за бързи кредити вече е надхвърлил 4 млрд. лв. Преобладаващата част от българите теглят бързи кредити за текущи нужди, тъй като не успяват да изкарат от заплата до заплата.
Немалка част от родителите са взели заем заради първия учебен ден и признават, че го правят почти всяка година като разсрочват заема до следващия септември. Едногодишният срок е максималният, в който бързият кредит трябва да бъде върнат.

Експертите предупреждават, че ако не ги върнете бързо се вкарвате в тежка лихва, която е в размер на 100-150%.
В бранша са единодушни, че това са най-скъпите и тежки кредити. Казано с други думи, ако вземеш 1000 лв., връщаш 2000 лв.

 Експертите прогнозират, че нарастването на ръста на бързите кредити със сигурност ще се развива като тенденция, тъй като в период на висока инфлация като сегашната, българите с най-ниски доходи, са най-потърпевшите. Именно тези хора ще опират все по-често до бързите кредити, които на практика са най-скъпите на пазара.

Мнозина опират до бързите кредити, тъй като заради несигурни доходи не могат да кандидатстват за банков заем. Така официалните банкови заеми се превръщат в недостъпни за най-нуждаещите се. В този ред на мисли финансистът Тихомир Тошев е категоричен, че е крайно време държавата да осветли фирмите в сивия сектор, които осигуряват служителите си на минимални заплати, тласкайки ги към бързи кредити.

Финансистите напомнят златното правило при обслужване на кредит – всички разходи не трябва да надхвърлят 50% от общия семеен доход.
Банкерите си дават ясна сметка, че почти никой не спазва това правило. 
Според Тихомир Тошев хората трябва да са още по-предпазливи. Неговият съвет е хората да изчисляват разходите си като 30% от своя доход, за да са сигурни, че няма да ударят финансовото дъно.

Дори и веднъж да вземете такъв заем, фирмите за бързи кредити ще ви заливат постоянно с оферти.
В бранша всички са наясно, че повечето хора нямат финансова култура и трудно се справят с вноските. Така след всеки изплатен кредит се задава новия, с който да закрепи бюджета.

Ако не върнете първия кредит навреме, идва следващия да запуши зейналата дупка, след това идва следващият и следващият, и следващият… и така се вкарват в дългова спирала. 
Анализаторите съветват хората да залагат на банковите кредити, тъй като са по-евтини.
Тихомир Тошев смята, че кабинетът трябва да подпомогне хората с ниски доходи, защото в противен случай ще продължат да задлъжняват.

Хората трябва да са наясно, че периодът на ниските лихви приключи и отсега нататък ще пълзят нагоре. Според нашите финансисти у нас лихвите няма да скочат толкова нагоре като в Унгария, Румъния, Полша и Чехия. 
В САЩ пък от 3.5% лихвите скочиха на 6.5%. В заключение припомнят, че качването на лихвите е един от инструментите срещу инфлацията.
Източник: Уикенд

Финансисти с лоши прогнози за бързите кредити