Оказва се, че смъртоносната синтетична дрога фентанил се произвежда основно в лаборатории в китайския град Ухан. Вероятно си спомняте, че именно от там тръгна и епидемията от коронавирус в началото на 2020 г.

 

Наркотичният аналгетик е легален в Китай, където се приготвят основните му съставки.

Освен това в Ухан се намират и голяма част от световните доставчици на химикалите, използвани за производството му. Те обаче не изнасят продуктите си директно към САЩ. Първите купувачи на химикалите, с които се приготвят тези наркотици, са мексиканските картели. През последните години те възприемат фентанила като свой „звезден“ продукт – по-евтин и по-лесен за производство от хероина и кокаина.

 

Фентанилът тръгва от Ухан

Американското министерство на правосъдието отбелязва, че направата на един килограм фентанил струва около 32 000 долара. С тази сума картелите могат да произведат милион дози, които се продават на улицата за по 20 долара всяка.

 

Първият, който вижда в това ползотворен бизнес, е бившият лидер на картела „Синалоа“ – Хоакин Гусман, познат като Ел Чапо. По-късно синът му Овидио Гусман продължава започнатото от баща си и се превръща в един от основните дистрибутори на фентанил за Щатите. Според доклади на ДЕА преди 2017 г. опиоидът е бил превозван директно от Китай в САЩ. Двете правителства обаче се споразумяват да прекратят този процес, а от това впоследствие започват да се възползват най-вече мексиканските наркобосове.

 

През последните години суровините, които излизат от Ухан, отиват директно в нелегалните лаборатории на Халиско и „Синалоа“. Когато крайният продукт – фентанил под формата на хапчета или прах е готов, мексиканските наркотрафиканти го прекарват през някой от граничните пунктове със САЩ най-вече в малки кутии за храна или в торба с играчки.

 

През 2021 г. в САЩ беше регистриран мрачен рекорд - 105 000 смъртни случая от свръхдоза фентанил. През последните две години случаите са намалели чувствително, но федералните служби все още не могат да се справят с наркоепидемията, невиждана до този момент в такива мащаби.

 

Само преди по-малко от година – през септември 2022 г., от свръхдоза фетанил умря и рапърът Кулио, придобил световна известност с хита си „Гангста парадайз". Официалната диагноза бе „спиране на сърцето”. Аутопсия установи, че преди това той е взел от смъртоносния наркотик.

Източник: Уикенд