Потребители масово се оплакват, че сиренето на цена под 15 лева е пълно с вода и още щом бъде извадено от опаковката се разтича.

 

Експерти отбелязват, че при положение, че нормата на водата е малко над 50% в млечните продукти, в някои марки сирена тя е над 60-70%. Специалистите определят тази практика като шокираща при положение, че определеното по БДС количество вода е не повече от 54%.

 

И точно тук идва уловката, защото това изискване касае само продуктите, произведени по стандарта, а за останалите – такъв липсва или по-скоро има само препоръка. В този ред на мисли потребителите се гневят какво купуват – евтино сирене или скъпа вода.

 

Евтиното сирене прелива от вода

Причината млечният продукт да е така воднист е влагането на т.нар. трансглутаминаза. Въпросното вещество е разрешено за употреба при месните изделия, но не и при млечните. Микробиолози отбелязват, че превишеното количество вода в сиренето е вредно за консумиращите го, тъй като в него започват да се развиват лоши бактерии. Заради тях понякога храната става канцерогенна, а в нередки случаи и токсична. Колкото по-голямо е водното съдържание в продукта, толкоз повече се ускоряват процесите и нарастват рисковете за потребителите.

 

Обикновено в сиренето се развиват млечно-киселите бактерии и се потискат болестотворните такива. Промяната във водното съдържание обаче размества баланса в продукта и позволява растежа на нетипични микроорганизми, някои от които крият опасности за здравето.

 

За задържането на водното съдържание в сиренето се използват редица химикали, повечето от които нетипични за млечните продукти. Дори и да са разрешени за влагане в други храни, не е ясно дали са подходящи за сиренето, посочват експерти.

Източник: Уикенд