Мерките, които ЕК предложи за стимулиране на кръговата икономика в сектор автомобили, включват промени не само в дизайна и производството, а и в третирането на излезлите вече от употреба возила.

 

Целта на тези мерки е да бъде подобрен достъпът до ресурси, както и да се подпомогне постигането на целите на Евросъюза в областта на климата и околната среда.

ЕС: Ще има нови правила за колите втора ръка, това са промените

Освен това очакванията са да допринесат за подобряването на безопасността на пътя в трети държави, предотвратявайки износа на негодни возила. Това пък ще сведе рисковете за здравето, предизвикани от вредните емисии на автомобилите.

 

По всяка вероятност въвеждането на новия регламент ще има значителни ползи за околната среда. Очаква се въглеродните емисии до 2035 г. да бъдат намалени на 12.3 млн. т. годишно.

Предложеният регламент ще замести текущите директиви по отношение на возилата, излезли от употреба, които въпреки това продължават да се ползват. Предложените действия се очаква да генерират около 1.8 млрд. евро приходи до 2035 г. освен това ще се увеличат приходите в сектора на рециклирането и управлението на отпадъци, а и ще се създадат нови работни места.

Източник: blitz.bg