Чрез поставеното си лице Светла Христова от компанията „Стройконсулт-ГН 99“ ЕООД, майсторът на всевъзможни схеми Иво Кусев се опитва да блокира най- стратегическите енергийни проекти в страната, алармират запознати.

 

Миналия септември медиите пламнаха с хвалбата на вживелия се в медиен бос Кусев, че политици и бизнесмени му се отчитат с тлъсти суми срещу спокойствие. Само година по-късно сливналията се вживява и в ролята на енергиен експерт.

 

Преди дни стана ясно, че везните клонят към спечелване на поръчката за надзор на лот 2 на разширението на газохранилището „Чирен“ от Светла Христова и нейната фирма „Стройконсулт-ГН 99“ ЕООД. Христова е протеже на Иво Кусев, който е известен като собственик на няколко сайта за фалшиви новини. Усилията на двамата отдавна са насочени към това да саботират дългогодишните усилия на държавния газопреносен оператор „Булгартрансгаз“.

 

След като миналата есен Кусев и Христова се възползваха от изискванията на тръжните процедури обжалваха безкрайно избора на изпълнител на трите лота на „Чирен“ и протакаха реализацията на проекта с национално и регионално значение, сега групичката се стреми да поеме надзора над лот 2 от „Чирен“ и така да стопира цялостната реализация на разширението.

 

Енергийната мафия пробва да саботира проекта в „Чирен“?

Според запознати с помощта на привидно невзрачни играчи и фирми Иво Кусев брани интересите на свои спонсори и така залага на карта енергийното бъдеще и независимост на страната. Акциите на Кусев и компания застрашават изпълнението на проектите и довършването на иначе брилянтната стратегия на „Булгартансгаз“, с която държавният оператор успя да планира доста полезни ходове за България.

Кариерата на Иво Кусев тръгва преди години като собственик на рекламна агенция „Оксиджен”. Интересен факт е сътрудничеството му с фамозния политик Прошко Прошков, активист на ДСБ, а след това пристанал на Меглена Кунева и нейната „България на гражданите“. За тяхната дружба се знае, че чичото на Прошков – Неделчо Прошков, който по това време е шеф на тотото, е предоставил на оглавяваната от Кусев рекламна агенция „Оксиджен” поръчка за 2,6 млн. лв. за рекламата на Българския спортен тотализатор през 2011 г.

 

Другата интересна обществена поръчка към Кусев е по времето на НДСВ и тройната коалиция, когато Николай Василев е министър на държавната администрация. Тогава Кусев получава от него заданието рекламната агенция да проверява как държавните служители учат английски.

 

За работата на Кусев в строителния бизнес няма информация, освен че е участвал в обществена поръчка за саниране на блок в бургаския квартал „Меден рудник”. Строителната му фирма „Евробилд строй” е с оборот от 1000 лв. и 0 служители през 2020 г. Какво точно е правила фирмата е трудно да се каже, защото звездният й миг е през 2009 г., когато е произвела 358 000 лв. приходи и 1000 лева печалба.

Източник: Уикенд, crimesbg.com