Макар Черният петък да е в последния работен ден от ноември, търговците са нетърпеливи да зарибят клиентите си с ранни промоции. Още от началото на месеца магазините за черна и бяла техника, дрехи, оптики, аптеки и офиси на мобилни оператори окачиха гръмки обяви на витрините си за намаления.

 

Сайтовете също зарибяват с оферти за по-евтина техника и всевъзможно джажди. Най-голям е интересът към смартфоните, които в специализираните магазини наистина се предлагат със сериозна отстъпка от цената. При обичайна цена от почти 400 лв. за среден клас смартфон, към момента цената е 250 лева. Мобилните оператори пуснаха някои от моделите телефони с цели 80% намаление. Уловката обаче е, че ако купите някое от тези устройства, ще трябва да се обвържете и с договор. 

 

Младежите пък купуват като невидели калъфчета за телефони. За качествено такова ще трябва да се изръсите до 100-тина лева,  докато в момента те са на изключително атрактивни цени от 20-тина лева.

 

Експертите с полезен съвет за Черния петък

Магазините за черна и бяла техника побързаха да окичат стоката си с червени етикети като намаленията достигат до 30%. С прилична отстъпка от над 25% се предлагат и някои модели климатици.

 

И тази година по традиция магазините за дрехи остават най-активни в намаленията. По моловете вече се забелязват отстъпки от 40-50% на пуловери, дънки, зимни блузи, якета и грейки. Там обаче трябва много да внимавате, тъй като на много от червените етикети не е изписана старата цена и може да се окаже, че всъщност гръмките намаления, са реални цени.

 

Съветът на експертите е, ако ще купувате на „черна цена“, да следите поне две седмици преди това цената, на която се предлага въпросната стока.

И тази година обаче не се наблюдава намаление на есенни обувки или пък ботуши, дори и да има такива промоции, те ще са навръх Черен петък и ще са твърде оскъдни, тъй като търговците са наясно, че купувачите са принудени да платят за зимните обувки и никак не се стараят да ги примамват с намаления.

 

Аптеките също се включиха в промоциите, намалявайки цените на някои хранителни добавки и лекарства. Така например някои витамини и илачи за стави са с 40%  по-ниска цена.

Оптиките също понижиха цените на някои модели рамки с около 20-30%, правят отстъпки и за стъкла с диоптър. 

Източник: Уикенд