При все дългогодишната (вече десетилетна) битка с имитиращите продукти, резултатът е нулев и търговците продължават да ни тровят с ментета, които преобладаващата част от обществото консумира, без дори да си дава сметка за ефекта, който оказват върху здравето им.

 

Преди броени дни земеделското министерство изчисли, че през миналата година е било произведено 12 000 тона сирене с палмови мазнини. Познайте къде е отишло то!

 

Шефът на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов заостри вниманието върху факта, че през последните години в хипермаркетите не се забелязват имитиращи продукти. Според него или отново става дума за измама, или пък тези продукти прескачат супермаркетите и отиват директно в баничарници и ресторанти например.

В този ред на мисли той отправи призив към земеделския министър да нареди на контролните органи, в частност на БАБХ да проследява и показва на хората къде отиват тези 12 000 тона, защото потребителите трябва да знаят какви стоки им се предлагат като качество и къде отиват вредните продукти, за да бъдат взети мерки за пресичането им.

 

Експертите за пореден път повтарят познатата до болка песен, че цената е ориентир за качеството на продукта, който купуваме и е крайно време някой да им набие в главите, че това е абсолютна лъжа, защото нищо не пречи на търговците да надуят цените на сиренето от палмови мазнини, при все, че е чист фалшификат. Иначе според съветите на експертите сирене с цена под 15-16 лв. за килограм, не е истинско.

 

Поради високата точка на топене (38-40 градуса по Целзий), палмовото масло не се абсорбира напълно. Твърди се, че веществото може да провокира редица метаболитни нарушения, атеросклероза и дори онкологични проблеми.

 

Производителите много държат да го използват, тъй като намалява драстично цената на продукта и по този начин реализират много по-голяма печалба. Палмовото масло се използва най-вече в производството на млечни продукти и в сладкарството.

Ако например оставите чинийка с извара на стайна температура и тя се покрие с жълта кора, без да променя вкуса и мириса си, тогава най-вероятно е направена на палмова основа. Истинската извара ще започне да се вкисва.

 

Ако направите същия експеримент със сладолед, натуралният продукт ще омекне, но ще запази формата си, докато палмовият ще се разтопи, оставяйки след себе си полупрозрачна течност.

 

Лесно можете да хванете кашкавала със съдържание на палмови мазнини по сапунения му вкус. Ако филийката кашкавал е твърде еластична и наподобява гума при дъвчене или пък се разпада още по време на рязането, бъдете сигурни, че продуктът, който сте си купили, е пълен с палмово масло. Ако го оставите на открито, ментето бързо се напуква.

Ако оставите филийка кашкавал на слънчева светлина, след няколко минути тя ще омекне и ще изгуби еластичност, докато фалшивият ще стане твърд и на повърхността му ще се образуват капки масло.

 

Консумирайки масло, трябва да сте наясно, че ментето ще залепне по зъбите ви, оставяйки мазно покритие по езика, докато истинското масло ще се разтопи бавно.

На стайна температура естественото масло ще омекне, а това с добавена палмова мазнина ще остане твърдо. Пуснете резенче масло в топъл тиган – естественото ще се разтопи, оставяйки бели линии по повърхността си, докато фалшивото ще се превърне в хомогенна течност.

 

Надписите „извара“, „сирене“, „кондензирано мляко“, „заквасена сметана“ или „продукт от сирене“, трябва да са червена светлина, както и цената им разбира се.

Източник: Уикенд