За да сте сигурни, че климатикът ви ще работи правилно, не е достатъчно само да го включвате през зимата и пролетта, необходимо да проверите неговата ефективност и нивото на хладилния агент. Експертите препоръчват следната процедура:

Експерт разкри как лесно да проверим климатика на колата преди лятото

-   Включете климатика, като компресорът започне да работи, поставете ръката си върху металната тръба на обратната магистрала (тръба, която води от купето към компресора).

-   След няколко секунди тръбата трябва да се охлади и дори за започне да замразява ръката ви. Ако това се случи, значи фреонът е на достатъчно ниво.

-   В случай, че тръбата не се охлади достатъчно, препоръчително е да посетите специализиран сервиз за климатици, където ще може да се диагностицират течове и да се извърши зареждане на системата.

Експерт разкри как лесно да проверим климатика на колата преди лятото - Снимка 2

Важно е да не отлагате тази процедура, защото в противен случай климатикът може да не успее да се справи с високите температури по време на горещите летни дни, което ще предизвика некомфортното пътуване.

Също така, ако компресорът на климатика не се включва изобщо, това може да бъде причинено от ниско ниво на хладилния агент, което сензорът за налягане е отчел и не разрешава включването на системата. В този случай също е необходимо да посетите специализиран сервиз за пълна диагностика.

Една от възможните причини за ниска ефективност на климатика е запушен кондензатор (също се нарича и радиатор на климатика), който се намира точно зад радиаторната решетка и е пред основния радиатор на автомобила. В този случай е необходимо да се извърши промивка, което може да се направи в специализираните сервизи без демонтажа му.

Източник: blitz.bg