Няма змии в България, които да нападат хора целенасочено и без причина. Това бе посочено в интервю херпетологът Георги Кръстев, докторант в Института за биологични екосистеми и изследвания при Българската академия на науките (БАН).

Обикновено срещаните змии в страната са напълно безопасни, допълни Кръстев. В София и на Софийското поле случаите на срещи с пепелянки са много редки и повечето от тях са в резултат от някой домашен любимец, който е бил пуснат в градинка или парк.

Експерт от БАН изброи какви змии има в България и как да ги пропъдим от двора

Пепелянки може да се срещнат в някои региони като Петрич, Сандански, Варна, Стара Загора, Пловдив и Бургас, където надморската височина е по-ниска и климатът спомага появите им. Усойниците, от своя страна, се срещат в по-високите части на планините, допълни Кръстев.

Важно е да се отбележи, че змиите нямат слух, а единствено усещат вибрациите по земята. Те също така имат силно обоняние и различни видове рецептори. Най-силният рецептор на змията е раздвоеният ѝ език, който ѝ помага да се ориентира в пространството. Той е раздвоен, за да има по-голяма площ, върху която да залепнат повече молекули и по този начин чрез миризмата да се ориентира за храна или опасност.

"Водните" змии не хапят. Те са най-често срещаните видове змии в страната. Когато "водна" змия бъде хваната и притеснена, тя много успешно се преструва като мъртва. Ако това не успее, змията изпуска много силна и неприятна миризлива течност, която отблъсква всеки хищник или човек.

Експертът призова хората да не убиват змиите, ако ги засекат в двора си. Вероятно те са привлечени от гризачи там, които са им основна храна.

Източник: blitz.bg