Докато целият християнски свят посреща Рождеството на Спасителя, у нас тихомълком и под масата върви коварен план за приватизация на “Централни софийски гробища”. Поне така твърдят няколко независими един от друг източника, които се свързаха с редакцията ни да предоставят смразяващи кръвта данни за откровени престъпления и поругаване паметта на тръгналите по вечния си път софиянци.

 

За да не бие на очи, процесът по раздържавяване трябвало да се разтегли във времето и окончателното харизване на Гробищния парк на частници да съвпадне с края на мандата на сегашния кмет. Преди това щяло да се мине през смяна на настоящото ръководство и вдигане на годишния бюджет с над 20 млн. лв. Всички примамливи обслужващи дейности, свързани с надгробни паметници, озеленяване, кетъринг, доставка на ковчези и пр., постепенно ще се “аутсорснат” на външни за Столична община дружества. Така щели да се избегнат задължителните обществени поръчки, които освен прозрачност, сега гарантират и поносими за обеднелите българи цени.

 

Ексклузивно в kliuki.bg.! Кой иска да приватизира софийските гробища? Първа част (ВИДЕО)

“Става дума за дейност, възлизаща на десетки милиони и за хора, които се опитват да се домогнат до нея по всякакъв начин”, предположи настоящият заместник директор на общинското предприятие Димитър Хаджикотев. “Заедно с г-жа Паскалева (бел. ред.: настоящата директорка) спряхме някои техни кранчета за източване на общинския бюджет”.

 

Ексклузивно в kliuki.bg.! Кой иска да приватизира софийските гробища? Първа част (ВИДЕО) - Снимка 2

Прикачен файл към служебен имейл, изпращан от бивш високопоставен гробищен служител до външна фирма, потвърждава опасенията.

Уволненият от Паскалева траурен чиновник предлага ако асфалтирането на алея струва 30 хил. лв., наетото дружество лично да му върне 10% комисионна. От цената на озеленяването той иска 20%, а от почистването на сметищата на Централни гробища, Бакърена Фабрика и Малашевци – нови 30%. За реновиране на стари урнови стени цената също е фиксирана - 1500 лв. на стена. Парите идват от общинската хазна, т.е. от джоба на всеки софиянец. Крайната печалба от рушвети на въпросния служител се пресмята на минимум 150 хил. лв. Документът е предаден в прокуратурата заедно с имената на подкупния бивш чиновник, който от своя страна води дела да се върне на работа. На този фон, по време на ковид пандемията, настоящите гробищни шефове са изградили урнови стени с дарения, без нито един лев да излезе от изтънелия софийски бюджет.

 

Ексклузивно в kliuki.bg.! Кой иска да приватизира софийските гробища? Първа част (ВИДЕО) - Снимка 3

Пъкленият замисъл за приватизация не е нов - корените му могат да се открият в раздържавяването на столичния крематориум и продажбата му за 40 хил. лв. на чуждестранна фирма по времето на Стефан Софиянски. В наши дни, определени кръгове в новото управление вече били “узрели” за идеята да продадат на частници правото човек да си замине с чест от този свят или поне кончината да не излезе солено на опечалените му близки.

 

Ексклузивно в kliuki.bg.! Кой иска да приватизира софийските гробища? Първа част (ВИДЕО) - Снимка 4

Едно достойно общинско погребение възлиза на между 600 и 900 лв., в които се включват ковчег и всички ритуали по изпращането на покойника, разказва директорката Яна Паскалева, уточнявайки, че предприятието извършва преди всичко социална дейност. Заместникът й твърди, че при една бъдеща приватизация, стойността ще скочи няколко пъти. За сравнение - в частните гробищни паркове подобно тъжно събитие започва от 7 хил. лв., но може да надхвърли и 20 хиляди.

 

Ексклузивно в kliuki.bg.! Кой иска да приватизира софийските гробища? Първа част (ВИДЕО) - Снимка 5

Тук правим уточнение, че близките на покойника ще платят тази повече от поносима цена в общинските гробища само ако успеят да се изтръгнат от хищната хватка на роящите се като мухи частни погребални дружества, които причакват почернените хорица още в болницата или моргата, а алчни за пари медицински лица директно им бутат в ръцете визитка на търговците със смърт, които дерат по три кожи. Така разходът по изпращане на близък отново набъбва до 5-6 хилядарки. Босът на една от тези фирми е любовник на предшественичката на Паскалева - изгонената за кражби и нисък морал Райна Божичкова, за която тепърва ще Ви разказваме.

 

Ексклузивно в kliuki.bg.! Кой иска да приватизира софийските гробища? Първа част (ВИДЕО) - Снимка 6

Яна Паскалева призовава близките на покойника да запазят самообладание и да не се поддават на изнудване от знайни и незнайни агенции, особено ако нямат излишни пари. Вместо това следва да позвънят на денонощния телефон на Централните софийски гробища - 02/81321 и да заявят, че желаят общинско погребение. По думите й то с нищо не отстъпва на частните церемонии, тъкмо напротив.

 

Сухите цифри доказват, че траурните дейности са едни от най-рентабилните, а печалбите се съизмерват с наркоразпространението и бизнеса с боклук. Кратка справка сочи, че на годишна база в Централни софийски гробища се погребват приблизително 7 хил. души, а 2 хиляди от тях биват кремирани в частния крематориум срещу допълнителни 530 лв. Въпреки, че е в разрез с православния канон и традициите на водещите религиозни общности (и дори се счита за грях), изгарянето е все по-търсена практика заради липсата на терени, с които да се разшири парка. По време на двете пандемични години, броят на покойниците е скочил на 15 хил. души, уточни и заместник-директорът на столичния мемориал Димитър Хаджикотев.

 

В светлината на тази меко казано тревожно информация, вместо да снимат коледни елхи, отрупани софри и празничен шопинг, журналистът на “Свободно слово” Анелия Дулева и операторът Симеон Крушков се отправиха към Централните софийски гробища.

 

Любопитството ни също така бе провокирано от множеството прокурорски разследвания и съдебни битки срещу няколко от бившите началници на гробищата. Сред тях се открояват имената на дисциплинарно уволнените бивш зам.-директор Стефан Радославов Дачев и скандалната бивша шефка Райна Божичкова, която дори си беше сложила силиконов бюст с пари от мъката на хората. Тя е изловена да върти любов с боса  на погребална агенция „Покой“ - Славчо Величков, давайки му сладък пай от тъжните обреди за стотици хиляди левове месечно.  Същият е член на Сдружението на каменоделците - крупен играч в този бизнес. Това сдружение пък се ръководи от бившия общински съветник на ВМРО -Димитър Антон, който е сред водещите жалбоподатели срещу сегашното ръководство, показа наша проверка. Срещу Дачев пък имало три чекмеджета преписки с доказателствен материал. Така поне твърдят източниците ни от държавното обвинение. Димитър Хаджикотев потвърди, че един от авторите на сигнали срещу настоящото ръководство е осъден за шест престъпления на гробищата. Присъдата била описана на осем страници, а мотивите - на шестдесет и четири.

 

Към днешна дата, част от уволнените заедно с екс шефовете си служители пишат жалби срещу новото ръководство на общинския мемориал. Така дали неволно или пък съвсем умишлено, отстранени за тежки злоупотреби хора наливат вода в мелницата на политически кръгове, желаещи приватизацията.

 

Учудващо част от тези хора стават свидетели в съда, в полза на няколко бивши общински съветника от ВМРО, които проявяват завидна активност по темата. “От 2020 г. се разрази клеветническа кампания срещу мен, а твърденията на въпросните съветници не са подкрепени с никакви доказателства”, коментира зам.-директорът Хаджикотев. В ответ той и директорката Паскалева подават на длъжностните органи - полиция, прокуратура, следствие и КОНПИ - реални факти и доказателства в писмен вид. Някои от тях касаят пряко и въпросните общинари, за които се знае, че поддържат близки контакти с каменоделските фирми, точещи се за пай от бизнеса с паметници.

 

Освен в храма на Темида, битката между старо и ново ръководство се пренася на улицата. Директорката Яна Паскалева е обект на заплахи за здравето и живота от първите дни на назначаването си. Вечният дом на собствения й баща, който също е в Централните гробища, многократно е поругаван от вандали, паметната плоча е изтръгната, а каменните букви с името и снимката му са потрошени. Една сутрин тя заварва личната си кола със счупени стъкла. Там е била разбита …. урна с праха на мъртвец, който е разпилян по седалките. Зловещото послание е категорично - “Пречиш”. За полицията извършителят продължава да е неизвестен.

 

В следващия репортаж ще Ви разкажем с какви прийоми неизвестни за сега лица се опитват да отстранят настоящото ръководство на Централни софийски гробища и как крадецът вика “дръжте крадеца”. Какво видяхме в общинския траурен парк, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно в “Свободно слово”.

Източник: crimesbg.com