22-годишния Теодор П. е момчето, което остана в неизвестност след взривовете край Елин Пелин.

Той е син на 55-годишният Тодор Стефанов Попов – едноличен собственик на фирмата „Енигма“ ЕООД. Компанията е една от големите в бранша у нас. Данните в Търговския регистър показват, че е създадена е през април 2001 г. в Хасково с капитал от 5000 лв.

22-годишния Теодор П.

Жена, която живее на метри от взривения завод разказа, че 22-годишния Теодор всеки ден ходил в завода за пиротехника в Елин Пелин със скъпа кола, която всеки жител е виждал.

Тя разказа и кога за последно е видяла момчето.

22-годишният Теодор П.

Дойде последно преди три дни с едно момиче беше. Влезе в магазина, който се намира до гарата в Елин Пелин взе някакви неща и оттогава не съм го виждала, но всеки ден рано сутринта той ходи в завода„.

Друг жител на Елин Пелин – Димитър Иванов разказа, че редовно е виждал Теодор, който по думите му бил добро и възпитано момче.

Редовно идваше в селския магазин и както винаги взимаше по няколко стека минерална вода и и тръгваше към завода. Винаги поздравяваше всички в района. Усмихнато и добро момче беше", споделя Димитър.

От думите на Димитър става ясно, че баща му 55-годишният Тодор рядко е ходил в завода за пиротехника.

КАКВО ЗНАЕМ ЗА ФИРМАТА „ЕНИГМА“?

Фирмата „Енигма“ ЕООД има 30-годишна история, според страницата си в интернет.

Предметът ѝ на дейност е разнообразен – от покупка на всички видове стоки или други вещи незабранени от закона с цел продажбата им в страната или в чужбина през хотелиерска, складова, рекламна, превозна, импресарска, комисионна и ресторантьорска дейности до сделки с интелектуална собственост, изкупуване, преработка и износ на селскостопанска продукция и частна охранителна дейност. Основната ѝ дейност е свързана с търговия с любителски и професионални фойерверки.

През 1993г. създадохме „ЕНИГМА“, за да споделим тази магия с повече хора. Начинанието не беше лесно. Правейки първия внос и отваряйки първото ни магазинче, ние прокарахме „балканския път на фойерверките“. Но не спряхме до там. Изградихме голяма дистрибуторска мрежа. Наложихме се във всички големи търговски вериги„, се казва на сайта на компанията в интернет.

Продукцията ѝ се продава и във „Фантастико“, чийто склад се намира в близост до нейния в Елин Пелин и горя на два пъти при взривовете. Има верига от търговски обекти и зад граница в САЩ, Грузия и Косово.

„Енигма“ има собствено производство на пиротехника в Китай. По думите на вътрешния министър Калин Стоянов внася стоката си основно от Китай и Индия и малка част от Италия.

Изнася продукцията си във всички страни на Балканите, плюс Грузия, Словакия, Белгия и Холандия.

Компанията е създала и екип от пиротехници и дизайнери. За нея работят около петдесетина души. Екипът разполага с модерна компютърна система за стартиране и синхронизиране на шоута с фойерверки.

Прави огнени надписи, пиромюзикъли и 3D мапинг шоута, надписи в небето. Работила е с едни от най-известните български изпълнители, сред които е Миро. Участвала е в огнени фестивали в Русия, Тайван, Япония и Испания.

В края на юни тази година „Енигма“ е организирала състезание по фойерверки в Елин Пелин. В него са се включили и пиротехнически екипи от Сърбия, Румъния и Гърция.

ОБОРОТ ОТ НАД 12 МЛН. ЛВ.

През годините приходите на „Енигма“ непрекъснато растат, показват финансовите ѝ отчети публикувани в Търговския регистър. Последният е за 2022 г., като оборотът ѝ възлиза на 12.4 млн. лв. Основната част от тях – 11.4 млн. лв. са продажби, докато година по-рано са били около 10 млн. лв. Приходите от услуги са около половин милион лева. Разходите за оперативната дейност на компанията възлизат на около 8.5 млн. лв.

„Енигма“ отчита печалба от 3.2 млн. лв. за 2022 г., докато година по-рано тя е била 2.9 млн. лева.

„Енигма“ има разрешение от Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР за търговия и съхранение на пиротехнически изделия на складова площадка, на която са разположени отделни сгради. Проверявана е многократно, като последната проверка е от преди няколко месеца. Съществени пропуски не са били установени, каза вътрешния министър Калин Стоянов.

СКЛАДОВАТА БАЗА В ЕЛИН ПЕЛИН

Складовата база на „Енигма“ на гара Елин Пелин е изградена „извън населено място, като районът отговаря на изискванията по отношение на вида на почвата, релефа на местността и отдалечеността им спрямо важни граждански обекти и е извън урбанизираната зона на град Елин Пелин„, посочват от компанията.

Основната опасност, която може да възникне, е от пожар или разпространението му. Възникването на пожар в обекта може да има най-тежки последици за околната среда и за самия обект, се казва в документа, публикуван по Закона за опазване на околната среда.

В него е посочено още, че на обекта е осигурена 24-часова въоръжена охрана и видеонаблюдение по целия периметър на обекта. Има „стриктна инструкция“ за контролно-пропускателния режим на територията на складовата база. Достъпът до сградата е организиран през пропуск с денонощно дежурство.

Вътрешният министър Калин Стоянов също заяви, че по думите на собственика Тодор Попов складът е бил с най-съвременните в технологично отношение системи за пожаробезопасност и е изграден по всички правила.

Експерти обаче коментираха, че склад, в който на практика се продават взривоопасни материали не се строи в полети в близост до къщи. Последните къщи на жп гарата в Елин Пелин са на разстояние от 500 до 1000 метра от склада, по думи на потърпевши. Те също се учудват кой е разрешил да бъде изграден в такъв опасен склад в близост до населено място.

Търговският директор на компанията Емил Йорданов твърди пред БТА, че до момента компанията не е имала подобни инциденти.

Публикации от 2006 г. обаче съобщават, за силен взрив разтърсил склад за фойерверки и пиротехнически материали на фирма „Енигма“ в софийския квартал „Толстой“. При инцидента тогава не е имало жертви.

Нямаме представа на какво се дължи пожарът в склада за фойерверки в Елин Пелин сега, казва Емил Йорданов, търговски директор на „Енигма“ пред БТА.

В четвъртък вечер в склада на „Енигма“, в извънработно време, се е провеждала подготовка за сватба, която е трябвало да се състои днес. Това са разказали оцелели очевидци пред разследващите. Предполага се, че загиналият доц. Петър Шишков, който е безспорен капацитет в тази област, заедно с дъщеря си и сина на собственика на компанията са били на място, за да се подготви качественото изпълнение на поръчката.

СЪДЕБНИ ДЕЛА

Фирма „Енигма“ беше сред водещите, които поведоха битка срещу забраната на Столичния общински съвет за използването на открито на фойерверки. Тя е разписана в Наредбата за обществения ред на територията на Столична община.

„Енигма“ ЕООД и „Национална асоциация на вносителите и търговците на пиротехнически изделия„, която се представлява от Тодор Попов, дори са успели да съборят изискването на първата съдебна инстанция през 2023 г.

Преди дни обаче стана ясно, че последната съдебна инстанция – Върховният административен съд (ВАС), окончателно е оставил забраната за фойерверки, пиратки, бомбички и всякакви пиротехнически средства. Те могат да се използват свободно само на Нова година от 18 часа на 31 декември до 2 часа на 1 януари. В останалата част от годината това може да става единствено след предварително подадена заявка и разрешение от районната администрация. Това стана ясно от публикация във „Фейсбук“ на бившия председател на Столичния общински съвет и настоящ депутат от ГЕРБ Георги Георгиев.

София спечели важна битка в съда след две години на обжалвания и четири съдебни решения. Въведената от нас забрана за безразборно използване на фойерверки остава в сила, постанови Върховният административен съд, написа в Георги Георгиев.

Освен с „Национална асоциация на вносителите и търговците на пиротехнически изделия“, Тодор Попов е и съосновател и на баскетболния клуб „Енигма Фойерверк“, създаден през 2020 г. В него той понякога е играел с номер 13, твърдят негови приятели.

Друга компания собственост на Тодор Попов е „Енигма Пропърти“ ЕООД, която е основана през 2019 г., показва справка в Търговския регистър. Тя се занимава с отдаване под наем и управление на недвижими имоти. Единственият ѝ публикуван финансов отчет е от 2019 г. и показва, че фирмата не е развивала дейност през годината на основаването си, защото има нулеви приходи и разходи.

Източник: news24sofia.eu