Възпитаник и протеже на печално известния политик и бивш президент на ЦСКА Александър Томов – Сашо Апашо се оказа мистериозният собственик на тузарски лимузини в София, чиито задни капаци са украсени с портрети на покойния диктатор на Северна Корея – Ким Ир Сен. Става въпрос за 35-годишния финансист Димитър Митев, който в последно време се утвърди като дясна ръка на Сашо Апашо в политиката.

 

Младият почитател на хард комунизма и диктатурата в Северна Корея, е главен секретар на партията на Томов „Българска Социалдемокрация – Евролевица“, а негови познати го сочат като бъдещия наследник на Сашо Апашо на лидерския пост. На местните избори на 29 октомври 2023-а Митев беше кандидат-кмет на софийския район „Младост“, но събра едва 463 гласа, т.е., 1.53% от вота, сочи проверка .

 

35-годишният Митев все още е слабо разпознаваем в политическите среди, но пък неговите лимузини „Мерцедес“ S класа, „Ауди“ А8 и джип „Порше Кайен“ отдавна са добре известни на шофьорите в София заради неизменния отличителен атрибут на задните капаци – лицето на Великия вожд на Северна Корея Ким Ир Сен, основател на комунистическата Корейска народна партия и управлявал авторитарно държавата си рекордно дълго време – от 9 септември 1948 г. до 8 юли 1994 г., когато умира от инфаркт.

 

Засега не е известно с какво толкова диктаторът на най-бедната държава в света е впечатлил социалдемократът Митев, но дясната ръка на Сашо Апашо отдава почит и към внука на Ким Ир Сен и настоящ владетел на Северна Корея Ким Чен Ун. Портретът на Ким-младши краси задницата на джипа „Порше Кайен“ на Димитър Митев, като е поставен над лика на дядо му.

Познати на главния секретар в партията на Сашо Томов разправят, че Димитър Митев е от стар комунистически род и че навремето дядо му се заселил в София от затънтено село в Северозападна България заради заслуги към партизанското движение. Бащата му пък бил шофьор в УБО, а върховният му кариерен миг бил през юни 1984 г., когато лично возил с държавен „Мерцедес Бенц 600 Пулман“ Ким Ир Сен и Тодор Живков при последното посещение на  севернокорейският диктатор в България.

 

До този момент Димитър Митев не е възхвалявал публично авторитарния режим в Северна Корея в редките си медийни изяви, но за сметка на това е изказвал мнение как партията на ментора му Сашо Апашо може да допринесе за подобряването на качеството на живота в България.

 

През есента на 2022 г. Митев беше поставен на второ място в листата на „Българска социалдемокрация – Евролевица“ на извънредните парламентарни избори и в няколко свои интервюта застъпваше тезата, че АЕЦ „Белене“ трябва да се изгради, че България задължително трябва да внася природен газ само от Русия, че туризма следва отново да стане държавен чрез възраждането на „Балкантурист“ и че българските посолства по света трябва да се превърнат в проактивни външнотърговски представителства, както е било преди 1989 г.

 

За щастие в „гениалната“ икономическа програма за бъдещ просперитет на България, лансирана от Сашо Томов и дясната му ръка Димитър Митев, повярваха само 0,52% от избирателите, но пък нашият почитател на Ким Чен Ун все пак намери централно място в информационните емисии.

 

По време на предизборен дебат в студиото на „Панорама“ по БНТ Димитър Митев едва не изяде шамарите от Светльо Витков, та се наложи слисаният водещ Бойко Василев да ги разтървава и да вика полиция.

 

До зрелищното меле се стигна, след като вокалът на „Хиподил“ обвини Митев, че се държи като комунист, на което получи насрещна обида, че е „някакъв си чалга певец без образование“. Тогава Витков скочи от стола и налетя на питомеца на Сашо Апашо с призив да се разберат като мъже с юмруци, а Бойко Василев беше принуден два пъти да става от мястото си, за да предотврати реална физическа саморазправа в студиото – безпрецедентен случай в седмичното публицистично предаване на БНТ.

 

Впоследствие Светльо Витков разказа, че след края на предаването в студиото на „Панорама“ влезли униформени служители на МВР, които опазили младия комунист Димитър Митев.

 

Друг любопитен щрих от биографията на запаления почитател на Ким Ир Сен, е че Митев владее писмено и говоримо китайски език, както и че през 2019 г. е защитил докторска степен във Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с дисертация на тема „Основни тенденции и трансформации на влиянието на кадрите на тоталитарната ДС върху ръководствата на държавни и други институции в Република България (1990 – 2019 г.)“. Както вероятно сами се досещате, научен ръководител на Димитър Митев е Александър Томов.

 

Остава загадка защо Димитър Митев шофира луксозни лимузини, произведени в Германия, а не седи зад волана на лада „Нива“, например. Неизвестен за широката публика е и бизнесът на главния секретар на „Българска Социалдемокрация – Евролевица“, който се представя като финансист в инвестиционна компания.

Източник: Уикенд