В нощта на Рождество Христово, Дядо Коледа слиза през комина, оставя подаръци за децата, хапва сладко-сладко и набързо от специално оставените за него бисквитки, измъква се тихомълком, пак през комина, за да отведе шейната с елените към другите домове и деца.

 

Това е съвременната приказка, която задължително е обвързана с купуването на подаръци. Смесването на религиозния и приказния празник, е добре дошло за търговците и те малко се интересуват от корените на традицията, в началото на която е поставен Св. Николай.

 

Вероятно си спомняте легендата, според която Св. Николай пускал жълтици на обеднелия баща през комина на някога богатата къща. По този начин добрият старец спасил от продажба трите му дъщери и бащата успял да ги омъжи щастливо.

 

Постепенно този разказ поставя началото на червено-бялата приказка за Дядо Коледа, Дядо Мра и всевъзможни имена и превъплъщения в различни части на планетата.

Добрият старец е като духът на времето – материален и винаги свързван с подаръци.

Всъщност истината за Коледата, е много по-древна от християнското Рождество. Тя се крие в това, че поне веднъж годишно, когато Слънцето отново започва да расте, е добре човечеството да забележи, че всички хора са свързани и най-важни са добротата, състраданието, съчувствието и радостта от живота.

 

Съвременният Дядо Коледа е представян на фона на чорапи върху камината, пълни с играчки и плодове.

За днешния образ на Дядо Коледа, който в България е нещо като наследник на Дядо Мраз от епохата на социализма, е виновна рекламата на Кока-Кола. По поръчка на компанията през 1931 г. американският илюстратор Хедън Сънблум създава образа на Дядо Коледа такъв, какъвто го познаваме днес – закръглен, почти дебел, с розови бузи и огромен корем, за да побере в него всичко възможно – най-много от рекламираната напитка.  

Традицията по Коледа да се раздават подаръци води началото си от първите години на XIX век.

 

Според днешната легенда, Дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия, заедно с елфи и джуджета, които му помагат в изработването на подаръците. Той лети с вълшебна шейна, карана от елените Дашър, Денсър, Пенсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф.

Източник: Уикенд

 

Дядо Коледа е наследник на Св. Николай