Едва ли за някого е изненада, че трапезата за Бъдни вечер и Коледа тази година ще е доста по-скъпа в сравнение с предходната.

 

Според изчисленията на експерти основните продукти в потребителската кошница са скочили с цели 30%. Така в рамките на година основният пакет стоки се е повишил от 84 на 108 лв. Ръстът на голяма част от стоките от борсите до магазините, е двоен. Най-сериозно е поскъпването на млечните и птичите продукти, колбасите, яйцата и зеленчуците.

 

Все пак купувачите се тревожат повече за коледното меню, тъй като баницата, кашкавалът и пуйката вече са станали абсолютен лукс. И все пак това колко ще похарчим за празниците зависи до голяма степен и от това дали ще си приготвим храната у дома, ще поръчаме отвън или ще вечеряме в ресторант.

 

Несъмнено любимите салата като „Руска салата“ и „Салата Снежанка“ ще са доста по-скъпи. Цената на алкохола също не е останала непокътната. Реално сметката за празничната трапеза показва, че ще ни струва с 30% отгоре. Това разкрива председателят на Комисията за стокови борси и тържища Владимир Иванов.

 

Той дори уточнява, че ръстът от 30% от едро на дребно е доста по-голям. Някои от продуктите пък са поскъпнали с повече от 50%, а други направо минават в категорията „оптимум“.

Ако приемем за база кошница с 10 основни хранителни продукта – 10 яйца, литър олио, 1 брой луканка, 800 гр. кашкавал, 500 гр. сирене, 1 кг. банани, 1 кг. свински пържоли, кисело мляко, 1 хляб „Добруджа“ и 1 кг. брашно, сумата излиза 86.46 лв. в магазина. Ако пазаруваме в интернет сметката на основния пазар за Бъдни вечер може да ни излезе около 60 лв.

 

В списъка влизат 500 гр. боб, 1 кг. кисело зеле, 500 гр. ориз, 200 гр. сушени чушки, 500 гр. брашно, 1 пак. точени кори, 1 средно голяма тиква, ошав, подправки, моркови, олио, орехи, бутилка българско вино.

Източник: Уикенд

 

Драстично поскъпване на трапезата за Бъдни вечер и Коледа