Заради рязкото застудяване се очаква между 20 и 30% от плодовите насаждения в Кюстендил да бъдат засегнати от сланите. За никого не е тайна, че от близо 30 градуса, тези дни температурата в района падна до малко под 2 градуса, което е оказало изключително неблагоприятно влияние на овощните дръвчета.

 

„Свидетели сме на драматични промени във времето. От 30 градуса, когато беше масовият цъфтеж на овощните култури, две седмици след прецъфтяването температурите са към критичните норми и добре че времето е влажно и облачно, което спасява засега овощните култури в региона. Но все пак има реколта в Кюстендилско, Благоевградско и Пернишко. Дъждовете обаче през последните дни, а и според прогнозата те да продължат още една седмица, това неминуемо ще се отрази на плодовата реколта”, обясни проф. Димитър Сотиров от Института по земеделие в Кюстендил.

„Миналата година сме на загуба от трайните насаждения. Повечето колеги не можаха да опазят реколтата, а тя беше и в по-малки количества. Разходите са за торове, препарати и химикали и след това за работници. Работната ръка също е голям проблем и това влияе на прибирането на реколтата, когато се изисква голямо количество хора, а в региона ги няма”, споделя Валери Йовев – собственик на овощни градини.

 

Затова се очаква черешите да се продават в магазините за 10-12 лева килограма, като първите плодове дори ще са по 15-17 лева.

Източник: Уикенд