ВАС постанови незабавното и безусловно прекратяване на всички действия предприети от общината по отношение новата постоянна организация на движението по бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Витоша“ и ул. „Проф. Фритьоф Нансен“

 

На лъжата краката са къси. Видовден за лъжите на Столична община дойде!

 

След два месеца и половина лъжи, внушения, възлагане на „проекти по спешност“, безобразно харчене на общински пари и обвинения в политическа и партийна принадлежност срещу председателя и екипа на ЕЦТП, истина за новата постоянна организация на движението по бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Витоша“ и ул. „Проф. Фритьоф Нансен“ лъсна. И не само това, истината е твърде грозна и ще струва няколко милиона на нас данъкоплатците.

Днес 20.06.2024 г. точно в 12:00 часа Върховният административен съд (ВАС) публикува Решение № 7678/2024 г., с което потвърди разпореждането на АССГ по дело №4553 на ЕЦТП срещу незаконосъобразни действия извършени от длъжностни лица от Столична община и остави в сила незабавното и безусловно прекратяване на всички действия предприети от общината. Мотивите на съда са свързани с това, че СО в лицето на зам. кмета Илиян Павлов е въвела нова постоянна организация на движението, без за това да има издаден валиден и законосъобразен акт, който да позволява извършването на подобни действия.

 

Припомняме фактите накратко. На 09 април 2024 г. Постоянната комисия по транспорт към СО е съгласувала в Протокол № 15, в т. 13-та „Постоянна организация на движението на участъците: бул. „Патриарх Евтимий“ – от ул. „Граф Игнатиев“ до кръстовището с бул. „“Прага“, бул. „Витоша“ – от бул. „Патриарх Евтимий“ до бул. „Ген. Скобелев“ и бул. „Проф. Ф. Нансен“ от бул. „Патриарх Евтимий“ до бул. „Васил Левски“. На базата на този протокол, но без проектът да е съгласуван от Отдел пътна полиция (ОПП) при СДВР, общината започва реализацията му още на 16 април 2024 г., реално без да има право да въвежда нова организация на движението.

На 07 май 2024 г. в национален ефир общинският съветник от ПП „Спаси София“ Стефан Спасов в присъствието на председателя на ЕЦТП г-жа Диана Русинова заяви: „Да отговоря по ред на всички внушения, които бяха направени. Първо, проектът е напълно законосъобразен. Той спазва буквата на закона и именно заради това изглеждат по този начин паркоместата за косо паркиране със заход назад. А след това той е минал всички процедури по съгласуване одобрения от КАТ, СДВР и всички компетентни органи...“.

 

На 10 май 2024 г. самият зам. кмет по транспорт на СО Илиян Павлов пред граждани и общинските съветници от Комисията по транспорт заяви: „Всяка една институция и структура, която има общо с този проект, е минала съгласувка. Точка!“

 

В същото време на 02 май 2024 г. е видно от документите, приложени от СО по дело № 4553/24 г., че тя е възложила „по спешност“ изработването на проекта, който двама души от "Спаси София" твърдят, че вече е бил съгласуван. По повод внушенията сега е наш ред да попитаме: Кой се оказа, че прави внушения или кой лъжеше всички нас през цялото време?

Хубаво е да си зададем и още един въпрос: Как така в постоянната комисия са съгласували проект на 09 април 2024 г., като той е възложен за проектиране на 02 май 2024 г.? Кое точно са съгласували, нещо което към момента на съгласуването не е съществувало ли?

 

По-интересното е как го реализираха без проект и количествена сметка? Излиза, че проектантът е вървял след изпълнителя и е описвал това, което той е направил, т.е. каквото и колкото сложим, го залагаме в проекта и после го плащаме. Ако това е прозрачността на новото управление на общината, то това си е чисто и просто престъпление.

 

Сега е на ход МВР, като очакваме час по-скоро да бъде издадено разпореждане за незабавното премахване на незаконната организация на движението. Опитите на зам. кмета да си измие ръцете с въвеждането на временна организация на движението също са незаконни и ако продължат с харченето на обществени пари и не спрат това безумие, действията им ще бъдат атакувани пред българския съд.

Източник: crimesbg.com