Един от най-близките хора до петричката пророчица Ванга, е 80-годишният Павел Кипров от с. Черничене, общ. Симитли.

 

Вече повече от две десетилетия той се опитва да докаже, че Апостола на свободата е погребан в църквата „Св. Николай Чудотворец“ на ул. „Калоян“ в София. Преди броени дни (на 16 януари), Кипров даде пресконференция, към която обаче нямаше никакъв медиен интерес.

 

Довереникът на Ванга Павел Кипров: Нарочно се пречи да се разкрие гробът на Левски

На нея той разкри, че преди 4 десетилетия Ванга му казала, че Левски е погребан в църквата „Св. Николай Чудотворец“ до столичната митрополия.

Описала как свещеникът от тази църква е бил най-близкият другар на Апостола. През нощта отишъл, откопал го от позорните гробища и с каруца го закарал в църквата, увит в черга. До тялото му положил камата и пистолета и го погребал близо до олтара. От разказите на Ванга става ясно, че тялото му е положено в тясно място в десния ъгъл на олтара, за да не стъпват хора върху него.

 

Кипров е категоричен, че историците не използват всичко, което знаят за Апостола. От разказите на Ванга станало ясно, че кичурът от косата на Левски е отрязан от майка му, когато отишъл да вземе прошка от нея, преди да тръгне с четата, а не при замонашването му, както се твърди.

 

Довереникът на Ванга Павел Кипров: Нарочно се пречи да се разкрие гробът на Левски - Снимка 2

Освен това пророчицата отбелязала, че не поп Кръстьо е предал Левски, а жена. Според Кипров, става въпрос за Величка Хашнова, която е имала среща с турските управници в Ловеч.  Според Кипров родоотстъпници и предатели от ДАНС пречат за разкриването на гроба на Левски. Не се притеснява от думите си, тъй като е вече на преклонна възраст – 80 години, а и многократно се е сблъсквал с тях.

 

В заключение Кипров посочва, че гробът на Левски ще бъде открит до края на настоящата година. След това ще трябва да изпълни още една заръка на Ванга – да построи малък параклис в София за мощите на Левски, който да бъде наречен Йоан Кръстител.

Източник: Уикенд