В популярен в миналото хит се пееше, че за милиони няма закони, за кокошка – няма прошка. Живото доказателство за това е делото за данъчни измами срещу доскорошния депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев.

 

Хората, живели в първите години на т.нар. преход ще си спомнят, че текста не се е появил ей така от нищото.

По това време, всевъзможни мутри и добре облечени бизнесмени нагло демонстрираха, че законите не важат за тях, каквито и безобразия да извършат.

 

Доскорошен депутат от ГЕРБ, присвоил 202 бона ДДС се размина с пандиза

Макар според хора от родния му Гоце Делчев, той да няма нито едно качество за законотворец, Гамишев дълго време мълчаливо търка банките в Народното събрание. Издига се и до общински партиен координатор, от чието благоволение зависи назначаването дори и на чистачките в държавната администрация. Колегите му не се впечатляват дори и от повдигнатото му обвинение, че е убил човек на пътя, карайки колата си с превишена скорост.

 

Чашата обаче прелива едва при друго, наглед по-дребно престъпление –  Димитър Гамишев е прогонен от Народното събрание, след като от журналистическо разследване става ясно, че е забравил да плати над 200 000 лв. данъци, нарушавайки куп закони. Солидната сума е натрупана от строителната му фирма „Гамишев – НКБ”.

 

Докато той е в политиката, фирмата има всяка години милионни обороти. Твърди се, че доста бизнесмени от Гоце Делчев и региона са настоятелно съветвани да ползват нейните услуги. Принуда няма, но клиентите се редят на опашка.

 

В опит да си спести част от плащанията към бюджета, Гамишев представил пред НАП менте фактури по несъществуващи сделки с контрагенти. Така между 2012 и 2016 г. той избягва пращането на ДДС и данък печалба общо за над 200 000 лв. С всяка изминала година сумите стават все по-големи, но чиновниците, които трябва да си ги потърсят, така и не го правят.

Сигурно заради случайно разсейване. Така или иначе, в един момент депутата осъзнава, че бездействието на НАП няма как да е вечно. За това набързо се отървава от фирмата си по добре познатата схема „обади се на клошар”.

 

Купувач е някой си Георги Георгиев от Ловеч, на чието име се водят над 100 фирми, ощетили хазната с десетки милиони левове. По закон продажбата на задлъжнели фирми е изрично забранено, за да се попречи на измамници да прехвърлят вината към маргинали. Явно за Гамишев правилата са други, и той успешно с отървава от „Гамишев – НКБ”.

 

Разбира се, напълно случайно, едва няколко седмици след сделката от НАП се сещат да си търсят данъците от новият собственик – ловешкия клошар Георги Георгиев.

Всичко вероятно щеше да мине мирно и тихо, а държавата за пореден път да пие една студена вода, ако не бе журналистическото разследване.

 

След като гръмна скандала с данъчните афери на депутата Гамишев, НАП изведнъж се сети какво пише в закона и поиска разваляне на сделката по продажбата на фирмата.

Прокуратурата също се самосезира и обвини Гамишев в укриване на данъци в особено големи размери. За капак, колегите му от ГЕРБ бяха принудени набързо да го пенсионират.

Всеки изловен, че укрива данъци, рискува да получи до 6 години затвор. За суми подобни на тези, отклонени от Димитър Гамишев, присъдите обичайно са между 3 и 4 години, коментират адвокати.

 

Очевидно обаче и това важи за редовите граждани. Окръжния съд в Благоевград е на мнение, че за ексдепутата това е прекалено строго наказание. За това и магистратите се задоволиха с 3-годишна условна присъда. Малко успокоение е, че Гамишев ще трябва да плати на държавата и глоба от 202 138 лева.

 

Това далеч не е първата снизходителност на Темида към видния законотворец от Гоце Делчев. Гамишев се размина с условно наказание и по делото за убийство на пътя. Катастрофата става на изхода на благоевградското село Копривлен, където ограничението е 50 км/ч, но той е натиснал доста повече педала на газта и помита пресичащият пътя пенсионер Иван Жбантов.

 

При последвалата експертиза е установено, че старецът започва да пресича пътя, когато се намира на 60 метра от колата на ексдепутата. В същия момент возило като на Гамишев при спазване на законовото ограничение за скорост би могло без проблем да спре на около 48-ия метър, което със сигурност би предотвратило удара.

 

Макар да бе доказано, че е карал с превишена скорост, Димитър Гамишев до последно твърдеше, че е невинен.

Отказа и да подаде оставка като депутат. В крайна сметка, дори и признат за виновен по обвинението в убийство по непредпазливост, Гамишев се размина с влизане в затвора. Магистратите му дадоха скромните 2 години условно. 

Източник: Уикенд