Катерина Евро е една от най-обичаните родни актриси. Израснала е в София, а славата й я застига покрай ролята й на Рени във филма „Оркестър без име”.

Житието й може да бъде определено като низ от върхове и спадове. Започва кариерата си като модел, а после я откриват и за голямото кино. На прага на 50-те се снима за еротичното мъжко списание „Плейбой“, участвала е и в риалити формата „ВИП Брадър”. Винаги в била луда глава. Дори сега, когато вече е баба на прекрасна внучка, духът и не в паднал и продължава с пълни шепи да граби от живота.

 

В следващите редове ще ви разкрием няколко любопитни факта за Катето Евро:

 

Факт №1

Гледа на карти и на кафе

Майката на Катето Евро е била ясновидка. Актрисата е наследила нейната дарба и също може да гледа – на кафе и на карти. Понякога приятелки се допитват до нея, но вече все по-рядко се решава да прави предсказания. Родителката на звездата – Йорданка е била известна със своите умения да предвижда бъдещето. Наричали я леля Данче. Дори са я викали в тогавашната милиция, за да съдейства в разследването на убийства. За първи път усеща силата си в Тирана, докато се изкачва по стълбите на самолета за България. Обръща се, поглежда бащата на Катето, който и маха отдалеч, и през главата й минава мисъл, че повече няма да го види. Впоследствие се случва точно така. Предрича и на щерка си, че ще стане актриса, само очаква точния момент това да се случи.

Факт №2

Не е виждала баща си от 5-годишна

Актрисата не е виждала баща си Илия от дете. Тогава Албания затваря границите си, докато майката на звездата е на море в България с децата. През 60-те години много албанци са разделени от жените си, които остават в други социалистически страни. Катерина и брат й Петър никога повече не се срещат с татко си. Заради сложната политическа обстановка връщат писмата им. Целият живот на Евро е белязан от копнежа по родителската фигура, която й липсва. След време научава от роднини, че Илия се е оженил  за друга, работил е като преподавател, дори е бил директор на училище. Отишъл си е от този свят млад – едва на 48 години.

 

Преди 15 лета звездата посещава бащината къща в град Корча, за да разбере какво се е случило с татко й. завеждат я в квартирата, където е живеел със семейството си. Навсякъде по стените има окачени снимки на Катето и на брат й. „До последно е тъгувал за нас!“, разказва звездата със сълзи на очи.

 

Факт №3

Била е рекламно лице на списание „Лада“

Катето от малка е привлечена от сцената и прожекторите. Започва кариерата си като модел на 16-годишна възраст. Доста време се издържа като лице на култовите списания „Лъч“ и „Лада“, за да го докара до по-сериозни ангажименти като манекен на ЦНСМ. После се ориентира към киното и прави първата си голяма роля във филма „Оркестър без име“

 

Факт №4

Сдобива се с прякор Лудото Кате

Като млада Евро е щура глава и обикаля България на стоп със своя приятел Чавдар Пачата, който й лепва прякора Лудото Кате. Непрекъснато върши глупости, даже вече не си ги спомня всичките. Без да се срамува, актрисата обича да показва гърдите си на непознати, защото страшно много си ги харесва.

 

В по-зряла възраст, когато е на 46 години, звездата се снима за еротичното списание „Плейбой". Не крие, че го прави за пари. Първо обаче се допитва до сина си Александър, който тогава е гимназист. Той й отвръща, че ще се гордее с нея, и така Евро цъфва на корицата без дрехи.

 

Факт №5

Не е искала да има син

Катето се скъсва от рев, когато узнава, че е родила син. В онези дни медицинската техника още не е толкова напреднала и тя до последно вярва, че очаква дъщеря. Щом вижда, че е дала живот на момче, актрисата се разридава от разочарование. Разбира се, това е моментно състояние и днес тя обожава наследника си, който пък я дари с така мечтаната внучка. Сашо Кадиев два дни носи името Георги – на баща си, преди да му го сменят на Александър. „Той се роди на 30 август, деня на Александър Невски. Мама и мъжът ми Жорж дойдоха в болницата

„Шейново" и ми съобщиха, че детето не може да се казва Георги, защото си е дошло с името”, връща лентата на спомените Евро.

 

Факт №6

Няма актьорско образование

Катерина не е завършила ВИТИЗ, няма академично образование, нито подкрепата на преподаватели и режисьори, но въпреки това влиза в киното с гръм и трясък. „Познавам я от твърде млада – няколко години, след като бе загубила своята девственост. Беше много неопитна и никой не знаеше дали от нея ще стане това, което е в момента. Ако хората се замислят върху онова, което е постигнала Катерина Евро, те трябва да се изправят и да й ръкопляскат. Тя е преживяла много тежки неща. И е израснала", споделял е за нея близкият й приятел Георги Мамалев.

 

В театъра Евро също дебютира направо в дълбоките води с Шекспир – „Дванадесетата нощ". За ролята на Оливия режисьорът Мариус Куркински без никакво колебание избира нея. На сцената е с Георги Калоянчев и Тодор Колев.

 

Факт №7

Не казва на мъжа си Жорж, че е болен от рак

Съпругът на Катето си отива от този свят на 62 години след мъчително боледуване от рак на белите дробове. Актрисата така и не събира смелост да му съобщи истината за тежкото му състояние. Лекарите я предупреждават, че му остават седмици живот, но тя решава да му спести този факт.

„Той ми имаше безгранично доверие. Знаех, че му предстои гибелен край, и в месеците преди да почине, започнах да се подготвям психически. Пред него играех, за да не разбере какво ми е

всъщност отвътре. Казвах му, че всичко е наред, че ще се оправи. Сърце не ми даваше да му кажа: „Жоржче, имаш рак", признава Евро.

 

Георги или Жорж, както го наричат близките, рухва точно за два дни и умира. До последно е на крак, не се залежава. „Докторите ни плашеха, че може да се стопи до 40 килограма, да стане абсолютно безпомощен, да изпадне в кома. Това не се случи. Всичко стана за два дни. Падна, влоши се и просто си замина", спомня си Катерина

 

Факт №8

Разпилява праха на починалия си съпруг в градината

Звездата от „Оркестър без име” се разделя със своя партньор след 34-годишно съжителство. Тя разпръсква праха му в любимата им градина. Приживе Георги споделя любовта на звездата към зелените площи. Актрисата дълго време не може да се раздели с урната, в която пази останките на Жорж, но накрая взема решение да ги разпилее сред цветята в двора на къщата им. Така всеки ден общува с него.

 

Факт №9

Живее с бившата си снаха

Катето Евро винаги е уважавала бившата си снаха Таня Тончева. Раздялата на танцьорката със Сашо Кадиев не повлиява на отношенията им. След разлъката водещият се изнася от семейния имот в Кокаляне и се мести при новата си половинка, но Таня остава с детето си при Катето. Сега те живеят в една къща, но на различни етажи. Така актрисата има възможност ежедневно

да бъде с внучка си Катерина, която е кръстена на нея. Звездата обожава момиченцето, а Тончева приема като своя родна дъщеря.

 

Факт №10

Не може да откаже цигарите

Катето е заклета пушачка от години. „Ще вдигна паметник на този, който ми помогне да откажа цигарите, заричаше се звездата от „Оркестър без име". Уви, това все още не се е случило. Преди време актрисата пробва да се справи с никотиновата си зависимост посредством иглотерапия. Слага си и специални лепенки – отново без резултат. „Майка ми почина от рак на белите дробове едва на 57 години. Мъжът ми също. Имам много личен мотив да откажа цигарите, но явно нямам воля", вайка се Евро. За щастие, тя е в добро здраве, макар че възрастта й напредва. През септември актрисата ще чукне 68, но все още се чувства млада по дух и заразява с доброто си настроение и околните.

Източник: Уикенд