Отдавна традиционните летни зеленчуци като домати и краставици, които вече присъстват целогодишно на пазара, не свалят рязко цените си в разгара на сезона. По морето обаче цените са повече от луксозни. Плод и зеленчукът се продава на безумни цени, а продавачите далеч не се чувстват гузни, че ги продават на цената на трюфели. Няма как в разгара на лятото килограм домати да струва 10 лева.

 

По Южното Черноморие, и по-конкретно в Созопол например, домати сорт „Биволско сърце“ удариха 12 лв./кг. Толкоз струват не само на сергиите, а и в магазина. За сравнение към момента този сорт домати се търгува на цена между 4 и 6 лева. Друг е въпросът, че най-търсеният сорт домати много често през лятото са безвкусни или размекнати и в никакъв случай не си заслужават цената. Злоупотребите със сорта пък са навсякъде.

Краставиците също не отстъпват по солени цени – между 7 и 10 лв., при положение, че масовата му цена е между 3 и 4.50 лв./кг. Няколко стръкчета копър или магданоз, водещи се връзка, се продават за по 3-4 лв., което си е чиста проба пладнешки обир.

 

Едва ли за някого ще е изненада, че няма опашки пред сергиите. За туристите това да заложат на хапването на салата, отдавна не е най-евтиният вариант, макар че все пак ще ви излезе по-евтино, отколкото в кръчмите, където ще трябва да се бръкнете поне 17 лева.

Източник: Уикенд