Райна Манджукова, която е шеф на Агенцията за българите в чужбина, обикаля из Аржентина от 21 до 27 юни. Разходката се води работно посещение и никой не предполага, че е разкошно екзотично пътешествие.

 

Маршрутът на държавната екскурзиантка минава през Буенос Айрес, Берисо, Президенсия Роке Саенс Пеня и Лас Бреняс. Там, както е обяснено на страницата на ръководената от нея Агенция, имало български общности още от първата емигрантска вълна към Аржентина в началото на 20 век. Явно затова е било много важно да се потрошат пари и от Манджукова, за да ги види на място. В рамките на пътуването из забележителната дестинация тя, представете си, щяла да посети и Музея на имигранта в Буенос Айрес и да се срещне с кметове и други държавни чиновници.

 

Докога Райна Манджукова ще троши държавни пари за екзотичните си воаяжи?!

Не се съмняваме, че всяка крачка от пътешествието си заслужава. Такива екскурзии все пак се предлагат от нашите туристически агенции, които анонсират далеч по-тривиални маршрути. При това най-семплото пътуване до Буенос Айрес не излиза по-малко от 6-7 бона, така че Манджукова и свят е видяла, и доста лични пари е спестила.

 

За подобно пътешествие в Нова Зеландия, маскирано като среща с тамошните българи, да припомним, беше отстранен бившият шеф на Агенцията Росен Иванов. Манджукова, която е състудентка от университета с Тошко Йорданов от ИТН, стана началничка на Агенцията миналото лято с негово съдействие. През годините тя е протежирана и от други влиятелни господа.

 

За пръв път обаче Манджукова се появява като служителка в Агенцията още през 1993 г. Малко преди това тя си изгражда първите дебели контакти в България покрай една от сестрите си, която в онези години е много близка с Атанас Бобоков, известен бизнесмен им естет. Покойният проф. Божидар Димитров пък ходатайства да издигнат Манджукова за шефка на Агенцията за българите в чужбина. Това става през 2009 г., но не минава и година и тя е набързо освободена от поста. Оказва се, че е с двойно гражданство.

Била си запазила и украински паспорт, в който фигурира като Раиса Дмитриевна Бурлакова. Заради тази нелоялност е разкарана от високата позиция.

 

Запознати казват, че от години госпожата е наясно с всички схеми и тарикатлъци, свързани

с получаването на удостоверение за български произход. Както е известно, без тях не могат да се получат наши документи. Подробно сме писали за тези схеми, носещи милиони левове на елита на ВМРО, а също и на други патриотични формации, заети да побългаряват всеки, който поиска и си плати за наш паспорт.

 

Манджукова настанява и свои протежета в Агенцията. Главен секретар е Бойко Пъдарски от Троян, бивш юрисконсулт и главен секретар на общината там. Той е и неуспял кандидат за кмет на града от ДСБ. Тогава негов пиар е самата Райна Манджукова, която е троянска снаха. След това изведнъж Пъдарски минава във ВМРО и дори е кандидат за депутат, също без успех, но пък става зам.-областен управител на Ловеч. Казват, че Манджукова го привлякла към ВМРО и избутала до главен секретар на Агенцията – пост, овакантен след ареста на Красимир Томов, той заема поста на главен секретар.

Източник: Уикенд, crimesbg.com