Средновековната крепост Баба Вида се руши заради дупки за климатици, разкриват запознати. Само в рамките на десетина дни двукратно са падали камъни от фасадата на крепостта във Видин, която е и паметник на културата.

 

Въпросните климатици, заради които са пробивани дупки в единствения изцяло запазен средновековен замък в България, са монтирани по царско време – при управлението на кабинета на Симеон Сакскобургготски. Иронията е пълна, понеже навремето ги инсталирали по проекта „Красива България” за нуждите на някаква конферентна зала. Климатиците работили около година, но още тогава били посрещнати с огромно възмущение и макар след време да са отстранени, дупките разбира се остават да зеят зловещо.

 

Изключвайки дребните козметични реставрации, крепостта не е ремонтирана от години, макар да е уникално древно съоръжение. За сметка на това пък продължава агресивното проникване на влагата и според експерти „целият бастион е подгизнал“, а на места са избили черна плесен и мухъл. Мястото, на което се е активирал разрушителният процес е било най-обстрелваното по време на Руско-турската война. Към днешна дата крепостта е разтърсвана от концерти и празнична заря, за която ракетите се изстрелват именно от това крехко място.

 

Сега прехвърчат взаимни обвинения между културното министерство и кметството на града. Завръзката на тази разправия е през 2017 г., когато министерството предоставя крепостта с договор за стопанисване на градската управа във Видин. Според документа общината поема управлението на историческата забележителност за следващото десетилетие. Разбира се кметството няма нито капацитета, нито финансовата възможност да реставрира подобен род паметник. А и съгласно закона с реставраторска дейност може да се ангажира само Министерство на културата, кметството няма право да пипне и камък, без да съгласува с държавния орган.

 

От културното министерство обаче удобно оправдават безхаберието си с договора от 2017 г. и твърдят, че управата на Видин е трябвало да поддържа националната гордост. Освен, че не е по силите на управата да възстанови срутената каменна зидария, в държавния бюджет няма предвидена и стотинка за ремонт на и поддръжка на крепостта.

 

На свой ред от кметството отбелязват, че преди години проверили древния паметник и издали заповед за „укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни работи”. Тя била изпратена в Министерството на културата и влязла в сила още на 10 август 2023 г., тоест, преди да се откъртят камъните. Кметството сега се кълне, че ще съдейства за реставрацията, но не може да направи нищо повече.

 

От общината все пак са се ангажирали да прехвърлят 100 хил. лева към Регионалния музей, с които да се изготви проект за укрепване на крепостта. Областната управа също е започнала проверка как е поддържана и опазвана „Баба Вида”. Да припомним, че нейният градеж е започнал през Х век на мястото, където според археолози се е намирала древната римска крепост „Бонония”.

 

Местните се надяват, че сега по време на ремонта, който неизбежно предстои, на майсторите няма да им хрумне да санират средновековното съоръжение. „Представяте ли си „Баба Вида” да осъмне облицована със стиропор като част от укрепителните работи!” – коментират в града.

 

Докато Министерство на културата и Община Видин си прехвърлят топката, средновековната крепост „Баба Вида“ се руши от демонтирани климатици

Иначе климатиците по историческите фасади явно са на почит във Видин. Сградата на театъра също е подобаващо окичена преди години, нищо че е построена в далечната 1891 г. и е първата в страната, направена специално за театрални представления. След това е правен ремонт по европроект, част от климатиците отвън са махнати, но пък е затворена оркестрината и на нейно място е поставен топлопровод.

 

След всички тези перипетии и на целия си хал с „Баба Вида" общинският съвет във Видин на свое заседание във вторник е взел решение да поиска 5 обекта - „Кръстата казарма”, „Крепостните стени на турско кале”, „Флорентин капия”, „Пазар капия“ и част от крепостните стени на крепостта „Баба Вида” до „Телеграф капия” да преминат в управление на града. Общината щяла да кандидатства по европейски програми за финансиране на техния ремонт. Кметството предвижда да поеме грижата и за „Венецианския склад”, „Телеграф капия” и „Еничар капия”. Специално средновековният паметник „Венециански склад” е паметник на културата със странен статут – част от него е общинска собственост, а друга принадлежи на частно лице.

 

Емблематичният за Видин паметник на културата „Телеграф капия” от години също се руши.

И този паметник е със смесена собственост, има и частни лица, дори се споменават родственици на депутатката от ГЕРБ Росица Кирова, открита за политиката от „гуруто” Слави Трифонов. Нейният син например често е забелязван да се разпорежда в района. Тепърва ще се изяснява кой е сложил ръка на „Телеграф капия” и как тя може отново да се върне на общината.

Източник: Уикенд