Министерството на образованието и науката (МОН) да назначи пълна проверка на поредната серия безобразия в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) под ръководството на уличения в плагиатство проф. Димитър Димитров, поискаха в сигнал потресени от случващото се служители във ВУЗ-а.

 

Сред абсурдите, които очевидците настояват да бъдат осветлени, са показания, че „професорка“-плагиатка, любимка на ректора, е спипана полугола и достатъчно „увеселана“ да се чекне в кабинета си пред непознат за хората във ВУЗ-а мъж?! Според данните ни фрапиращата простотия е констатирана от висш управник на УНСС, като името на „танцьорката“ е…., но всичко по реда си:

Че ректорът проф. Димитър Димитров обича да се саморазправя с всеки, който го погледне накриво, вече не е тайна за никого в университетът. УНСС не помни подобни гонения, тормоз над преподаватели и служители и уволнения в цялата си над 100-годишна история. Преподавателите вече с носталгия си спомнят за управлението на предишния ректор проф. Стати Статев, който не обичал да се конфронтира и се стремял независимо от конфликтите из университета, всички да са доволни.

Според източниците ни сред жертвите на Димитров се оказва и майката на Крис Макаров от нашумелия дует „Молец” Албена Макарова, уволнена през април 2023 г. след като с колежките си Мина Хубенова и Татяна Иванова разкрили и направили публични незаконните конкурси за доценти и професори в катедра „Чужди езици”, произвели креатури като одиозния „професор” Даниела Кох-Кожухарова.

Албена Макарова се оказала трън в окото на плагиата Димитров, защото с двете нейни колежки разкрили и направили публични незаконните конкурси за доценти и професори в катедра „Чужди езици”, ощетили университета със стотици хиляди лева

Както вече стана ясно, мнимата професорка Даниела Кох-Кожухарова бе уличена във взимането на подкуп и хваната от прокурор, че е изпитала студент, който в деня на изпита се намирал в родния си град Рила – провинение за дисциплинарно уволнение според чл. 58а от Закона за висшето образование.

Разкрихме и за случая с подкупа, както и за незаконната ѝ професура, взета с несъществуващи публикации в измислени сборници и без ръководството на докторанти, което е задължително за присъждането на титлата.

Въпреки незаконната си титла и тежките провинения Кох-Кожухарова продължава да е на работа заедно с незаконните доцентки Стефка Кожухарова, Антония Пенчева и Калина Братанова – дъщеря на Тодор Живковия зам.-министър на външните работи и член на ЦК на БКП Филип Ишпеков.

Кох-Кожухарова дори била за втори път в творчески отпуск, като през цялото време получавала заплата, а в края на отпуска не е предоставила творението си, т.е. не работила нищо, но е взимала пари все едно е на работа.

Титлата на Братанова пък е отнета през 2022 г. от тогавашния министър на образованието Николай Денков. По-късно АССГ потвърждава заповедта на Денков, както става ясно от имейли, разпратени от Макарова до целия университет. Денков спрял и два незаконни конкурса за доценти в катедрата – по английски и немски.

Противно на всякаква правна логика обаче ВАС отменил решението на първата инстанция за Братанова и върнал доцентската ѝ титла, но потвърдил отмяната на конкурсите.

Това ще рече, че ВАС потвърждава, че конкурсите по чужди езици са незаконни, но позволява от тях да остане незаконен доцент. След решението на ВАС Братанова обикаляла целия университет да се хвали с „победата” си и в момента чака кротко пенсия като доцент и всеки месец получава увеличената вече заплата, която не би следвало да ѝ се полага.

За капак Димитров напук тази година отново обявил конкурсите, които в момента текат, видно от сайта на УНСС, въпреки че кандидатките не отговарят на условията и никой не може да ги провери, при условие че в УНСС няма адекватни специалисти по филология. Също така Димитров назначил и за гост преподавател сестрата близначка на номенклатурната щерка Братанова – Росица Ишпекова, осигурила рецензенти за сестра си.

Докато Димитров по необясними причини държи близо до сърцето си незаконните си професорка и доцентки, през май 2022 г. уволнява Мина Хубенова след скалъпено обвинение в плагиатство от седемчленно жури, в което са Кох-Кожухарова, Стефка Кожухарова и Пенчева и в което от седем души само двама знаят немски, въпреки че конкурсът е по… немски. Това споделя самата Макарова в телевизионно интервю по телевизия СКАТ, налично в YouTube.

Какво се случва с третата колежка на Макарова Татяна Иванова никой не знае. Името ѝ все още стои на сайта на университета, но няма часове. Предполага се, че е или в болничен, или в отпуск. Това, което се знае, е че е прекратила контакти с всичките си познати от УНСС и че в профила си във фейсбук информира за хода на делата, които Хубенова и Макарова водят срещу университета. От публикациите става ясно, че Хубенова е спечелила делата, че конкурсът по немски е незаконен и срещу журито, обвинило я в плагиатство.

В профила на Татяна Иванова има и шокираща публикация от лятото на 2023 г., придружена със скрийншотове. От нея се разбира, че Кох-Кожухарова се е опитвала да я принуди да излезе на среща с някакъв доцент.

Източник от катедра „Политология”, близък до незаконната професорка, разказал, че става въпрос за доцент от катедра „МИО”. Иванова пита това не е ли член 155 от НК. (Който склонява друго лице към проституция или свожда към блудствени действия или съвкупление, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до три хиляди лева., бел. ред.)

От имейлите на Макарова стават ясни и други неща. Например, че ректорът Димитър Димитров се е опитал да придобие акредитация в направление 2.1. Филология, за да прикрие незаконните си професорка и доцентки, дори е искал да обяви прием в специалност „Приложна лингвистика” от 2024 г.

Това се потвърждава и от множество интервюта на ректора, в които се хвали с бъдещата нова специалност. УНСС обаче не получава акредитация от Националната агенция по оценяване и акредитация, както не получава и по киберсигурност (за което тлее скандал с Тракийския университет и ректора му проф. Ярлов), което прави хвалбите на Димитров въздух под налягане.

 

Професорката и доцентките обаче си получават увеличените заплати и продължават да ощетяват не само вуза, но и данъкоплатците. За незаконната професура на Кох-Кожухарова има и съдебно решение, както вече бе писано, но това не притеснява разпасалия се ректор Димитров.

В единия от имейлите до целия университет Макарова споделя също, че се налага да се обърне към всички преподаватели, след като на катедрените съвети е редовно заглушавана с викове и обиди и е понасяла системен тормоз, като Пенчева забранявала обидите към Макарова да бъдат вписвани в протокола.

За никого в УНСС не е тайна и че в момента Макарова съди Пенчева за клевета и обида, след като с Кох-Кожухарова и другите незаконни доцентки направили подписка срещу Макарова въз основа на която е уволнена.

Адвокат на незаконната доцентка в конфликт на интереси е наскоро произведеният в доцент по наказателно право Павел Смолички, когото Пенчева изпитвала по руски език за записване на докторантура, а по-късно и за асистент.

Макарова обръща внимание и че при опита за акредитирането на „Приложна лингвистика” Кох-Кожухарова е изготвила две програми, изискващи блестящи компютърни умения, въпреки че самата тя трудно борави с новите технологии, дори провалила държавния онлайн изпит по испански през 2020 г. поради техническа неграмотност.

В УНСС се питат на какво се дължи привързаността на Димитър Димитров към Кох-Кожухарова, че продължава да търпи всички щети, които въпросната нанася на университета и на собствения му имидж. Дали го държи с информация за извършено престъпление от него, дали са съучастници в нещо или пък са любовници?

Прави впечатление, че Димитров не демонстрира такава фанатична загриженост дори за уличената като негова интимна другарка Екатерина Богомилова.

И сега да се върнем на заглавието – дали самозабравалият се ректор Димитър Димитров ще отрече показания на свой заместник, че любимката му Кох-Кожухарова е била хваната малко преди началото на пандемията по късна доба в кабинета си полугола, пияна и в компанията на неизвестен мъж?!?

Очаквайте ВТОРА ЧАСТ на сигнала за абсурдите, които се случват в УНСС под погледа на ректора Димитър Димитров

Източник: narod.bg