Първите мразовити сутрини вече са налице, а температурите ще продължат да падат. Това е знак, че трябва да подготвите автомобила си за предстоящия зимен сезон. Тук далеч не става въпрос само за комфорта на шофьора и пътниците, а за действия в името на безопасността и сигурността. Замисляли ли сте се обаче колко обаче ще ви струва подготовката на автомобила за зимните условия тази година?

 

Основният елемент на зимната подготовка е смяната на летните гуми със зимни. Причината е, че разликата в сцеплението между двата вида гуми е значителна при ниски температури, дори и при сухи условия. Цените на зимните гуми зависят от размера и марката. Например гуми от популярни марки като Наnкоок или Nokian с размер 205/55 R16 могат да струват между 150 и 300 лв. за бройка. Монтирането и балансирането по сервизите струва около 10-15 лева за всяка. Така комплектът купуване на зимни гуми и поставянето им в сервиз може да ви излезе между 600 и 1200 лв. в зависимост от марката.

Ако изберете по-бюджетна марка, ще платите 51-70лв. на гума или 280-320 лв. за комплект от 4. При среден клас сумата е 70-100 лв. на гума или 400-600 лв. за комплект, а за висок клас пригответе между 200-300 лв. на бройка, или общо между 800 и 1200 лв. за комплект.

 

В студа на изпитание са подложени не само гумите, но и двигателят, охладителната система и акумулаторът. Затова е препоръчително да направите основен технически преглед преди началото на студените месеци.

 

Особено важно е да проверите и смените следните течности:

 

Антифриз

Специалният зимен антифриз трябва да издържа на ниски температури. Обикновено цената на литър качествен антифриз е около 10-15 лв.

 

Течност за чистачки

Специалната зимна течност за чистачки струва около 5-10 лв. Тя трябва да издържа на температури до -20 градуса по Целзий.

 

Моторно масло

Смяната на маслото варира в зависимост от вида на колата. Смяната може да струва 80 или 200 лв. Класът на колите и тяхната големина и марка влияе на цената.

 

Технически преглед

Комплексен технически преглед в сервиз обикновено струва 85 лв. За джип, лек автомобил 5+1, 6+1, 7+1, 8+1 – 96 лв. (М1, М1G).

 

Застраховки

Зимните условия увеличават риска от пътни инциденти. Наличието на пълна автомобилна застраховка или поне добавка към съществуващата може да осигури допълнително спокойствие. Цената за нея варира в зависимост от автомобила и покритието, но обикновено е около 300-600 лева на година.

 

Акумулатор

Той е най-чувствителен при ниските температури. Ако батерията е по-стара от 3 години,

тя може да не издържи зимата и ще се наложи подмяна. Средната цена за нов акумулатор варира от 200 до 300 лв. в зависимост от марката и капацитета. Някои шофьори предпочитат да се оборудват с допълнителни аксесоари за зимата, като вериги за гуми (50-100 лв.), скрепери и четки за сняг (10-20 лв.) или специални подложки против заледяване (20-40 лв.). Тези елементи не са задължителни, но могат да спестят време и нерви в критични моменти.

 

Подготовката на колата за зимата може да струва между 800 и 2000 лв. в зависимост от това дали ще се ограничите до основни елементи или ще инвестирате в по-скъпи гуми и допълнителни аксесоари.

Източник: Уикенд