Безспорно за всяка една партия победата на изборите е от изключителна важност, но трябва ли тя да бъде постигната на всяка цена, без оглед на помощниците?!

Несъмнено бихте си задали този въпрос, след като прегледате имената на регистрираните от „Продължаваме промяната“ застъпници в столичния 23-ти МИР.

Оказва се, че сред упълномощените от Кирил Петков и Асен Василев хора, които имат право от тяхно име да наблюдават гласуването в секциите и следят за правилното отчитане на резултата, има не само редови активисти.
В списъка с представители е и бизнесменът Велислав Казаков. Тук е моментът да отбележим, че той е не само сред оперативно интересните лица за ГДБОП, а и черна овца за НАП.

Повод е дейността на фирма „Киви Инк”, чиито управител и едноличен собственик е Казаков. Тя се занимава с внос и търговия на алкохол. В различни свои документи фирмата твърди, че бизнесът й се развива повече от добре. Друг е въпросът обаче, че официална информация за сделки, магазини, складове или имена на клиенти не може да бъде открита.

Самият Казаков също не е познато име сред хората в бранша, твърдят бизнесмени. В интернет пространството не може да се открие дори една негова снимка. Това не пречи на „Киви Инк” няколко поредни години да обявява обороти от десетки милиони лева от търговията с алкохолни напитки.
Дали всичко е само на хартия, можем единствено да гадаем. Факт е, че мистериозната дейност на фирмата предизвиква интереса и на данъчните.

При назначената проверка, ревизорите на НАП установяват, че представителя на „Промяната” е пропускал да внася дължимото ДДС при всяка сделка. Натрупалата се сума от неплатени данъци далеч не е малка.

В различните дела, при които се обжалва ревизионния акт, сумите варират от 7 до над 11 млн. лева. В крайна сметка, към септември миналата година ОТ НАП заковават неплатените от „Киви Инк” налози на 11 437 782,17 лв. С трупащите се постоянно лихви в момента дължимото ДДС е над 12 милиона.

Любопитно е, че докато тече ревизията, към приключенията на Велислав Казаков интерес проявява и ГДБОП. Запознати твърдят, че повод са подозрения за участие в схема за пране на пари. Изясняват се и контактите му с италиански граждани, чиято история също не е безметежна.

Вниманието на антимафиотите не пречи на търговеца на алкохол да прояви интерес и към политиката. Впечатлен от идеите на „Продължаваме промяната”, той става активист и дори се цани за техен изборен представител. Дали от партията са били наясно с биографията на своя фен, така и не става ясно.

Похвално е все пак, че подкрепата за Кирил Петков и Асен Василев не е спряла опитите на НАП да си събере дължимите милиони. В случая, след отказ от доброволно плащане, единственият начин е разпродажба на имуществото.

Друг е въпросът дали това е възможно. Оказва се, че освен неголяма сума пари по банковите сметки, солидния уж търговец на алкохол няма почти никакви активи, с изключение на малък апартамент в София. Още по-странно е, че липсват дори камиони или бусове, с които стоката да се кара до клиентите. Така държавата може да си прибере само една почти нищожна част от неплатените данъци.
Източник: Уикенд 
 

Длъжник към НАП брани „Промяната“ на изборите