Предполага се, че участие като преки извършители или помагачи на атентаторите при бомбения атентат на пътя срещу бившия главен прокурор Иван Гешев, са взели действащи командоси от най-елитната спецслужба на МВР – ГДБОП. 

Намек за това бе направен и от самия Гешев в публикацията му във Фейсбук от 1 май т.г., когато се навърши година от активираното взривно устройство, избухнало край пътя, по който мина бронираната лимузина на тогавашния обвинител №1.

 

Взривът, избухнал в местността „Ярема“ на пътя София – Самоков, засегна леко минаващия в този момент блиндиран автомобил на Иван Гешев, но предизвика същинска турбуленция в държавата и отприщи лавина от драматични събития и скандални разкрития.

След атентата Гешев се изпокара зрелищно със заместника си и шеф на Националното следствие Борислав Сарафов, а Висшият съдебен съвет съумя да отстрани от длъжност главния прокурор, чието място на обвинител №1 в държавата временно беше заето от големия му враг Сарафов.

 

Разследването на бомбата, избухнала край пътя на Иван Гешев, върви мудно и по всичко личи, че едва ли някога поръчителите и извършителите на атентата ще бъдат разкрити. Това дава повод за всякакви спекулации, а сред версиите, приети на въоръжение от самия Гешев, е тази, че спецчасти на МВР стоят зад атентата.

Седмица преди взрива да избухне на 1 май 2023 г., на полигон край Пловдив е проведено съвместно антитерористично учение между НСО и командоси от ГДБОП, по време на което са били тренирани действия при бомбен атентат с насочен взрив. Били са активирани няколко бомби с насочен взрив, подобни на тази, която избухна на пътя на лимузината на Гешев, което кара мнителния бивш главен прокурор да подозира, че командосите са тренирали на полигон бъдещия атентат срещу него.

 

„Според един от най-добрите израелски специалисти изпълнението е военно и представлява така наречения „насочен взрив“ – нещо като импровизирано РПГ. Пак според него мястото е избрано перфектно, а организацията на атентата е отнела месеци.

 

Това е оценката на един от най-добрите специалисти в света, а не на разбиращите от всичко „говорещи глави“, които не слизат от ефира на либералните медии. Стотиците стоманени сачми, отрязали дърво, отдалечено на десетки метри, е трябвало да ударят врата на колата ми. За щастие, поради разминаване с части от секундата, сачмите засегнаха само предната част и така никой не пострада“, написа Иван Гешев във фейсбук година след бомбения атентат.

 

Съмненията, че действащи командоси може да са участвали във взрива срещу Иван Гешев, се

появиха още в първите дни след атентата, когато мнозина откроиха две основни версии – че тогавашният главен прокурор сам е поръчал бомба срещу себе си, за да повдигне катастрофално ниския си рейтинг, или че службите са го инициирали, но не за да го убият, а за да го стреснат и принудят да си подаде оставката.

 

Според запознат от висшите етажи на МВР слухът, че елитни спецполицаи са организирали бомбата за Гешев, не е съвсем лишен от основание. Той признава, че в МВР открай време се разпространява мълвата, че атентатът е организиран от Алексей Петров, който имал навика, а и контактите да вербува антиимафиоти за престъпните си дела.

 

Няколко дни след екзекуцията на Алексей Петров, който беше ликвидиран на 6 август 2023 г. с куршум главата от наемен убиец по време на разходка на Витоша, Гешев публично намекна, че Трактора е свързан с бомбения атентат срещу него. „На нарочна пресконференция показах план за отстраняването ми от поста главен прокурор, подготвян от Красимир Каменов – Къро. После по безпрецедентен начин за държава от ЕС беше извършен атентат срещу мен. Тогава предупредих, че това е само началото. На 14 май 2023 г. Алексей Петров даде интервю, в което поиска да се оттегля. По категоричен начин отказах безпринципната „оферта“ да стана посланик (или прокурор във ВАП) след отправени и писмено заплахи. Скъсах оставката си", припомни събитията Иван Гешев.

 

Ангажирани в разследването на атентата срещу бившия главен прокурор разкриват, че в бомбата срещу Гешев са били поставени 43 стоманени сачми с диаметър 18 мм, като всичките са били прикрепени към външната част на взривното устройство. Взривът, използван при атентата – нитропент, най-вероятно е внесен от Сърбия или от държава от бившите съветски републики, а бомбата е била самоделно сглобена в България впоследствие и активирана да избухне чрез електрически способ. Това е заключението на шестимата експерти, изготвили химическата и взривотехническата експертиза.

 

Според вещите лица в самоделната бомба е било заложено огромно количество нитропент – около 2,5 кг. Експерти твърдят, че ако подобно количество взрив бъде заложено под шасито на брониран автомобил, то със сигурност ще го вдигне във въздуха.

„Нитропентът се използва за гранати, снаряди и боеприпаси, но от години не се произвежда в България. По всяка вероятност взривът е внесен нелегално от съседна Сърбия.

 

Съществува възможност взривът да е доставен до страната ни и по море от някоя от бившите съветски републики. Със сигурност впоследствие бомбата е направена самоделно в България, но засега остава неизяснен въпросът дали целта на атентата е била да убие Иван Гешев, или само да го сплаши. Разследването не изключва и варианта „инсценировка“, отбелязва столичен криминалист.

 

Цяла година след атентата експертите не могат да изразят категорично становище как точно е била активирана бомбата като съществуват поне три хипотези. Водещата версия е, че взривът е бил активиран от разстояние и че целта на бомбата е била не да ликвидира Иван Гешев, а да го изплаши.

Допуска се и вариант наемниците, активирали взрива, да са избързали със секунда-две и това да е причината за сравнително малкото щети, нанесени по бронираното Ауди на отстранения впоследствие от Висшия съдебен съвет главен прокурор.

 

„В следващите месеци ще бъде реализиран следствен експеримент на полигон, като ще бъде взривено двойно по-малко количество нитропент, за да се видят възможните щети и дали взривът е бил в състояние да убие возещия се в блиндиран автомобил Иван Гешев. Мнението на експертите е, че ако взривът е бил на по-малко от метър разстояние от лимузината и е бил с правилното насочване, то със сигурност е щял да погуби возещите се в автомобила лица.

Съществува версия, че бомбаджията умишлено е заложил неправилно взривното устройство така, че взривната вълна да отиде към гората, а не към шосето, откъдето е преминавал кортежът на Иван Гешев, разкрива ангажиран в разследването на неуспешния атентат срещу бившия главен прокурор.

 

Към днешна дата Иван Гешев се подвизава на политическата сцена и ще участва на предстоящите парламентарни избори с партията си „Граждански блок“. За нея социолозите твърдят, че радарът не я хваща – тоест ще е чудо, ако Гешев събере повече от 0.5% вот.

Източник: Уикенд, crimesbg.com