Тези дни шофьорите у нас бяха зарадвани с новината, че се слага край на отживелицата син контролен талон, който се представя задължително, ако КАТ спре колата. Контролните точки за извършените нарушения на пътя вече няма да се отразяват на хартия, а в национален регистър по електронен път. 

 

Това добре, но от години. се обсъжда закриването и на други две хартиени „касички”, които бъркат в джоба на всички шофьори – екостикерите за удостоверяване на технически преглед и за сключена застраховка „Гражданска отговорност“. Те се лепят на предното стъкло и струват не малко пари на водачите.

 

Дали пък премахването им няма връзка с факта, че печатницата, която ги произвежда, е на влиятелния депутат от БСП Петър Кънев, убедени са мнозина. Още от далечната 2005 г. той се е наместил удобно в Народното събрание, а частната му печатница „Демакс” бълва бюлетини за изборите като подизпълнител на печатницата на БНБ. А също и всевъзможни лепенки за колите, винетки и какви ли още не стикери. По изчисления на експерти, т. нар. екостикери например струват не повече от 2 цента, но ни ги продават по 15-20 лева. Затова пък според запознати собственикът на „Демакс” е сред най-големите спонсори на БСП, като се мълви, че всяка година брои на Нинова по 1 млн. лева. (Казват, че досега тя не го е разочаровала, за разлика от Станишев, който не го направил икономически министър в правителството си). И ако за подобни „дарения“ не се издават фактури, то е факт,  че собственикът на прословутата печатница е несменяемият водач на депутатската листа от Бургас от близо две десетилетия.

 

Депутат от БСП върти бизнес за милиони с никому ненужни екостикери

Кой е Петър Кънев и защо е толкова силен?

В далечната 1989 г. влиятелният бизнесмен Красимир Георгиев-Фронтиера, който нашумя преди години като приятел на включения в списъка „Магнитни“ Румен Овчаров, регистрира „ДМС Интерактив“ ООД. Съдружници в нея са „МТТ Мултра Трейдинг Тийм” от Дюселдорф и „Микропроцесорни системи“ от Правец.

 

Година по-късно се ражда финансово-брокерската къща „7М“. Половината акции в нея са записани на Красимир Георгиев, а другата половина е собственост на Петър Кънев. И двамата са завършили висшето си образование в Москва по едно и също време. Георгиев е с диплома по атомна енергетика, но винаги е работил като партиен функционер из районните комитети на някогашната БКП, докато Кънев е завършил полиграфия. По това време той вече е управител на държавната печатница, която носи името на Георги Димитров.

 

Запознати припомнят куриозния факт, че мистериозната фирма „7М“, получила лиценз от БНБ цели 8 месеца преди официалната си регистрация, което само по себе си вече говори много за връзките и възможностите на притежателите й. Чейнджбюрата на съдружниците Красимир Георгиев и Петър Кънев бързо се роят в София и за кратко стават над 30.

 

Твърди се, че те, разбира се неофициално определят котировките на валутния пазар. За никого още в онези години не е тайна, че „7М“, са близки с елита на БСП. Затова не е изненада, че групировката става толкова мощна, че далеч надхвърля бизнеса с чейнджбюрата и се разпростира в различни сфери – от финанси и търговия, през печатарство, строителство, високи технологии, та чак до туризъм.

 

Съдружниците откриват клонове и представителства в Москва, Киев и други руски градове, като и във Франкфурт, Цюрих и Виена. Неофициално дори се споменава, че по онова време от Интерпол питали нашето МВР кой стои зад групировката на Красимир Георгиеви Петър Кънев. Интересували се и дали не перат мръсни пари. Можем да си представим какъв отговор са получили от компетентните наши институции.

 

И други слухове се носят в онези бурни години. Например, някои свързват печатница „Демакс” с най-качествените фалшиви пари, които се пласират из страната. Разбира се, няма нищо черно на бяло, което да подкрепи тези мълви, но пък и досега бивши служители в ГДБОП се подсмихват многозначително по този въпрос. Печатницата никога не е ровена за ментета, официално не е свързана с нито един печатар, преминал „на другия фронт”.

 

А и кой би си позволил да докосне с пръст Петър Кънев, който е не просто депутат рекордьор от БСП още от 2005 г., а и в няколко парламента и шеф на икономическата комисия?! Никой не поставя и въпроса защо „Демакс” печата бюлетини за изборите, след като от 2014 г. според закона това трябва да върши само печатницата на БНБ. И въпреки че частният монопол за хартиените бюлетини е недопустим, все пак е намерена законна вратичка. Печатницата на БНБ може да ползва услугите на специализирани подизпълнители „при необходимост”. Затова от 2015 г. досега „Демакс Ди Пи Ай” прави предпечата, а печатницата „Демакс” бълва бюлетините за по-голямата част от избирателните райони в страната, като през годините често поема над 50% от поръчката. За другите все пак отговаря печатницата на БНБ. За това държавата плаща милиони.

 

Освен това "„Демакс” печата талони за „Спортния тотализатор”, като за тях получава над 11 млн. лева. Да не изброяваме по-дребни поръчки за по над половин милион лева като талони за паркиране в Синя и Зелена зона, билети за метрото и какво ли още не. Да не говорим за астрономическите суми които печатницата прибира за скандалните екостикери, за разни винетки за колите, които неофициално се изчисляват в суми за над 300 млн. лева.

 

Иначе, официалната имотна декларация на Петър Кънев общо взето с години е една и съща. При влизането си в политиката той декларира, че има два банкови влога за 712 хил. лв., а съпругата му тогава е спестила скромните 16 154 лева. В декларацията отпреди 10 години той и жена му имат ниви и парцели в Панчарево, къща в село край Костенец, а също и вила в Резово и моторна лодка. В столицата притежават къща с двор, апартамент, няколко ателиета и гаража. Тези имоти са вписани и в последната му декларация.

 

Друг е въпросът, ако хартиените стикери за колите отидат в небитието, подобно на синия талон. Тогава ударът върху Кънев и „Демакс” ще отекне силно.

Източник: Уикенд, crimesbg.com