Разжалваният подземен бос и ВИП свидетел срещу „колеги“ от ъндърграунда Димитър Вучев – Демби, е в Испания, където се труди като общ работник по строежи – далеч по-безопасна професия от криминалните му занимания у нас.

 

Оказа се, че разбойникът, чиято липса в сенчеста София породи разнообразни слухове за „нещастен край“, се е преместил на Пиринейския полуостров заедно с цялото си семейство – далеч от проблемите с бандити и правосъдие в България.

 

Преди няколко дни Демби е бил заснет с дъщеря му Мари Вучева, направена на неизвестна локация в Испания.

На фотоса се вижда кримигероят отслабнал и с добра физическа форма от гърбенето по строежите. Софийски тарикат призна, че чул слух за преквалификацията на Демби от мафиот в строителен работник, но информацията била доста оскъдна – явно скъсалият джоба  гангстер държи да опази битието си извън прожекторите на мафията и правораздавателните органи.

 

Димитър Вучев има доста бурно минало – срещу него се водеха няколко дела за търговия с дрога. Бандитът обаче се прочу покрай амплоато си на ВИП свидетел срещу свои ортаци. Демби е основен свидетел по едно от делата срещу боса Златомир Иванов – Златко Баретата и още 20 души за разпространение на дрога преди две петилетки, по което вече има присъда на първа инстанция. Златко отнесе 8 г. затвор, но обжалва. Години по-рано Димитър Вучев директно обвини Баретата, че е поръчител на няколко убийства и управлява трафика на наркотици в България. Бившият служител на ЦСБОП пък изскочи с версия, че Демби го изнудвал за 100 000 евро. Пред столичен вестник Златко Баретата отсече, че Вучев го е предупредил, че ако не му даде исканата сума, ще го компрометира пред ДАНС.

 

Още по време на процеса срещу биг боса Демби се опитва да се помири с всички страни. Това привидно уж се получи, но на практика нещата са съвсем различни. След като Димитър Вучев се явява като свидетел по делото, в дома му са намерени голямо количество наркотици. Адвокатите му са категорични, че те са подхвърлени, и вероятно става дума за отмъщение. В кримисредите се твърди, че Демби получавал много заплахи.

 

Слуховете носеха, че Демби се крие в Румъния, но никой не можа да потвърди тези факти. Преди години Вучев продаде къщата си в столичния кв. „Симеоново“, откъдето изнесе цялата си покъщнина и просто изчезна.

 

Демби трябваше да се появи в спецсъда, за да свидетелства срещу спрягания за дясна ръка на Златко Баретата Антон Савов – Тони  Мамата. Тъй като не го намерили на адреса, призовкарите описали видяното. „Къщата е празна и необитаема, в момента се извършва основен ремонт от лице, представящо се за новия собственик. В двора имаше и строителни работници“, разказали издирвачите.

 

През декември 2021 г. Софийската градска прокуратура (СГП) постигна наказание от 4 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим спрямо Демби. 50-годишният днес престъпник бе обвинен за държане без надлежно разрешително в съучастие и с цел разпространение на високорискови наркотични вещества на стойност 13 933.26 лева; за държане без надлежно разрешително в съучастие и с цел разпространение на прекурсори за производства на стойност 1439.20 лева и за причиняване на лека телесна повреда на полицейски орган, при изпълнение на службата му. Подсъдимият следва да изтърпи общо 6 години лишаване от свобода“, след като Софийският градски съд (СГС) му наложи общо наказание от 4 години „лишаване от свобода“ за трите престъпления и приведе в изпълнение друго наказание „лишаване от свобода“, наложено на Димитър Вучев по присъда, постановена през 2010 г.

 

За Демби се носят легенди в подземния свят още от 90-те години. Той е сочен за дясна ръка на разстреляния в Аруба Поли Пантев, както и на покойните босове Константин Димитров – Самоковеца, и Антон Милтенов – Клюна. Вучев оцелява при няколко опита за покушение срещу него. Той е един от основните свидетели по делото срещу наркоорганизацията „Фирмата“ на Златомир Иванов – Баретата, завършило с осъдителни присъди.

 

Последно през 2016 г. Демби бе задържан за обир в холандския град Алкмар. След тридневен арест бе пуснат и се прибира в родината. През септември 2018 г. зад решетките попадна синът му Мигел Вучев. Младежът бе арестуван, след като ограбил 25 лв. от таксиметров шофьор и задигнал таксито му. Димитър Вучев е баща на общо три деца, а със съпругата му са подсъдими по дело за наркотици.

Източник: Уикенд, crimesbg.com