Голямата актриса Емилия Радева угасна в хоспис 12 дни преди рождения си ден – на 23 май щеше да навърши 91 години.

 

При все, че от есента на миналата година тя е била настанена в старчески дом, близките й са били неотлъчно до нея през последните й дни на тази земя. Единствената й дъщеря Катерина, която живее във Франция се е прибрала в България през последните месеци и е ходила всеки ден да види майка си в хосписа. Актрисата е издъхнала в ръцете на дъщеря си.

 

Дъщерята на Емилия Радева: Мама умря в ръцете ми

Състоянието на актрисата започнало рязко да се влошава през есента на 2022 година. Емилия Радева започнала да губи паметта си и отказвала да се храни, а само допреди година ходила на море с дъщеря си и внука си Леандър-Любо. Макар и с бастун излизаше на разходка в парка и обичаше дъщеря й да я черпи в някой ресторант или сладкарница. След рязкото влошаване на състоянието й, Емилия започна да се придвижва с проходилка и дори с инвалидна количка, а бистрият й ум сериозно започнал да й изневерява. 

 

Актрисата напусна този свят 22 години след съпруга си Любомир Димитров, когото обожаваше. Само три месеца преди нея от този свят си тръгна и колежката й и нейна най-добра приятелка – Гинка Станчева, което допълнително я разстроило. Двете другаруват още от детските си години, а Гинка й кумувала на сватбата, заедно със съпруга си Пейчо Пеев.  

 

Колегите на Емилия Радева я описват като неповторима, зареждаща, всеотдайна, талантлива, с голямо сърце и душа, побрала вселената в себе си. За последно любимката на няколко поколения българи е излизала от дома си около Нова година. Здравословните проблеми я притиснаха, след като през 2000 г. бе пометена от кола.

 

Тя има над 100 роли в киното и театъра в дългата й творческа кариера. Носител е и на наградата „Аскеер“ за цялостно творчество. Наричат я „ледената кралица“ и „аристократката“ на българския театър. През целия си път е следвала максимата, че човек трябва да върши с обич това, което работи.

 

През миналата година тя отпразнува 90-ия си юбилей, заобиколена от близки и приятели, заедно с дъщеря й и внук й.

Източник: Уикенд