Прокуратурата, МВР и ДАНС, са взели на мушка градоначалника на Приморско Димитър Германов, дясната му ръка – главният архитект Петко Гечев и скандалният бургаски общинар Бенчо Бенчев заради постъпили оперативни сигнали в Националното междуведомствено звено за противодействие на изборните престъпления за търговия с купуване на гласове.

 

Сигналът, адресиран до изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, е постъпил в началото на седмицата и е бил предоставен за разследване с гриф „приоритетен“ на агентите на ДАНС и служители от СДВР заради опасения, че полицията в Бургас може да потули корупционната афера.

 

Запознат от МВР потвърди за стартиралите разследващи действия срещу Германов и заместника му Гечев, но според думите му засега нямало достатъчно подкрепени с доказателства данни, че в схемата с купуване на гласове в Приморско участва и маститият зърнен бос и общински съветник от Бургас Бенчо Бенчев, прочул се през лятото на 2018 г. като ятак на несебърския наркобос Димитър Желязков – Митьо Очите, но отървал се с условна осъдителна присъда в последвалото съдебно дело за укриване на издирвания от МВР и Интерпол гангстер.

 

Димитър Германов, който кара последните дни от 12-годишното си кметуване в Приморско, беше разжалван от ГЕРБ заради постъпили множество сигнали за корупционни действия, както и заради стартирало разследване на ОЛАФ за злоупотреба с пари на европейските данъкоплатци. Прогонен от ГЕРБ, Германов задейства спасителен план, за да запази интересите си в община Приморско – чрез партията на Бенчо Бенчев „Граждани за общината“ издигна кандидатурата за кмет на дясната си ръка и главен архитект на Приморско през последните 12 години Петко Гечев. В листата на Гечев влиза и геодезистът на Приморско – инженер Дамян Петков.

 

С една от последните си заповеди като кмет на Приморско Димитър Германов е изпратил на двудневна предизборна почивка в Пампорово в 4-звезден луксозен хотел 200 служители на общинското предприятие „Чистота“. Подчинените на Германов от най-ниските етажи на общинската структура по чистота и озеленяване са били натоварени в автобуси и откарани напълно безплатно в хотела, където нощувката е 130 лева. Официалната формулировка на лъхащото на опит за купуване на гласове събитие е тийм билдинг. Подозрителен е и фактът, че нито един от административните служители не е бил изпратен на безплатна двудневна почивка с пълен пансион на Пампорово.

 

По време на 12-годишното си кметуване Германов нито един път досега не е награждавал с екскурзия метачките, заради което е и разследван за предизборна схема ала „Ценко Чоков“.

 

Бившият кмет на село Галиче (който между другото е в затвора с осъдителна присъда) се прочу преди години с това, че подаряваше безплатни уикенд почивки до морето за всеки, който гласува за него.

 

ДАНС, МВР и прокуратурата се заеха с кмета на Приморско заради опасения, че бургаската полиция може да потули корупционната афера

 

Запознати с разследването, което се води срещу Димитър Германов и Петко Гечев за търговия с купуване на гласове, разкриват, че по време на тийм билдинга работничките са били оферирани да гласуват за главния архитект на Приморско Петко Гечев с обещание за по 300 лева на глас.

 

Засега няма сигурни данни кой осигурява парите - дали те идват от личното богатство на Германов, или покупката на гласове е финансирана от милионера Бенчо Бенчев.

 

Важен детайл от аферата с купуване на гласове в Приморско е, че Димитър Германов е сочен като неофициален касиер в предизборната кампания на бившия областен управител на Бургас Мария Нейкова, която се кандидатира за градоначалник на морския град. Твърди се, че Германов е осигурил финансирането на предизборната й кампания чрез няколко ударни и бързи съвместни схеми за милиони левове.

 

Съмненията, че феодалът на Приморско, който никога не е живял в морското градче, макар да го управлява авторитарно от 12 години, е решен на всяка цена да „векува“ на кметския стол, избуяха още преди година, когато местният бизнесмен и общински съветник Стоян Василев алармира за стотици фиктивно новорегистрирани избиратели, които да гласуват за Германов.

След официалното оттегляне на кмета от изборната битка гласовете се очаква да бъдат пренасочени към Петко Гечев.

 

„Следващата седмица ще бъде направена проверка на фиктивно регистрираните жители в община Приморско през последните 2 години, работим и по сигналите за купуване на гласове, като не разчитаме на полицията в Приморско“, коментира столичен криминалист, част от Националното междуведомствено звено за противодействие на изборните престъпления.

Източник: Уикенд, crimesbg.com