Лудия репортер Даниел Петканов се намира в най-добрата си физическа форма след развода.

 

Вероятно това е и причината, поради която е решил да се отправи на едно от най-лудите приключения в живота си. през изминалите дни той направи преход през планината Тяншан – верига, разпростираща се на около 2 900 км. през централна Азия и характеризираща се със заснежени върхове, дълбоки клисури, живописни ливади и буйни потоци.

 

През продължилото шест дни изкачване, разбира се е имало и спирки за почивка. „След шест часа и половина със самолет и 10 часа с джип, стигнахме до базов лагер 1“, започва разказа си Даниел.

Пътят до базов лагер 2, изминали на коне през пресечна планинска местност. Петканов бил напълно подготвен за суровите условия на природата. Оборудвал се с термокостюм, спален чувал и всевъзможни други приспособления.

 

Първата вечер му се наложило да си обуе термоякето на краката, тъй като нямали отопление. Отбелязва, че в планината е срещнал барс, известен още като снежен леопард, който може да бъде видян изключително рядко. Петканов уточнява, че животното е вписано в Червената книга на застрашените животински видове. Освен това по пътя се натъкнал и на останки от козирог, който вероятно е станал жертва на хищник.

 

Докато групата преспивала в базов лагер 1, един от конете им избягал. Наложило се да го търсят из местността, за да може всички да продължат пътя си заедно. Животните останали в следващия лагер, а хората продължили нататък пеша.

 

Даниел Петканов се ожали, че силният вятър повредил една от камерите му, но твърди, че цялото преживяване си заслужавало, въпреки дългите часове ходене в наистина тежки условия.

Източник: Уикенд

Даниел Петканов изкачва планината Тяншан