Напоследък се е превърнало в традиция щом наближат избори, родната политическа класа да се натрапи на зрителя в престилка де що може, а и не само.

 

Без значение какви политически борби настъпват, през годините запристигат ли избори, все някой висш партиен кадър ще се развихри с черпака и ще смае нацията я с омлет с 13 яйца като Мария Капон, я с качамак бъркан с точилка навръх 24 май като Даниел Вълчев или овнешко с чесън ала Надежда Нейнски. Неизменно и този сезон в политиката и ефира нацията ще гледа в чиниите на властимащите, а в най-първата чиния сред равни тази седмица се развихри бившата шефка на парламента Цвета Караянчева.

 

Родената в ямболско, но израснала в Кърджали е неизменно депутат от там, бившата първа сред равни в парламента също се включи в кулинарната предизборна вакханалия в шоуто за самородни готварски таланти „Черешката на тортата".

 

Цвета Караянчева определено показа, че умее доста работи в кухнята, включително и да меси сама питки, да върти засукани кюфтенца с булгур и да е в крак с кулинарната мода, но остави у електората си в Кърджалийско странен вкус в устата. И то не защото въпросният електорат вкусва месо предимно по големите мюсюлмански празници, а защото Караянчева показа, че в направила нещо, което винаги е отричала – предпочела е жълтите павета и техния джинс пред местните гозби и адети на Кърджалийския регион.

 

Шеф Иван заслужено я скастри, въпреки че тя майсторски се постара сама да приготви всичко, ала старанието и по никакъв начин не предостави на гостите й впечатления от избирателния й район. Освен ако в Кърджали вече не ядат „пилешки близалки”, каквито детронираната прима на Народно събрание предложи на ошашавените си от възхита и метани гости.

 

И да, повечето от зрителите и познатите на „Това съм аз, Цвета от Кърджали”, както се представи тя, останаха доста разочаровани, тъй като „мъжкото момиче” на ГЕРБ и обикновената мома, издигнала се от поцинкованите кофи във „Формопласт" до първия пост в държавата, можеше да приготви нещо типично за региона, с който се гордее. Защото Караянчева винаги е давала вид на човек, който въпреки поста, който заемаше допреди 2 години, си оставаше земен, обикновен и скромен.

Все пак се хвали, че живее в двустайна панелка и е в София „само за кратко”...

 

През годините Караянчева се забърка в няколко скандала, от които впечатлението, което оставяше у редовия избирател изтля в мъглата на якето й „Монклер” за над 2000 лв., което носеше като обикновена грейка, говорейки за ниските пенсии й високите цени на тока.

Или пък когато кортежът й от лимузини на НСО катастрофира, връхлитайки върху возило на цивилен на пътя между Шумен и Силистра, а въпреки че бе прегледана в Шуменската болница, Цвета Караянчева бе изпроводена до столичната „Лозенец“… с хеликоптер.

 

На въпроса какво е наложило това, директорът на болницата проф. д-р Любомир Спасов каза: „Никой не може да се ориентира какво е било състоянието й след катастрофа, дали има вътрешен кръвоизлив или не. Тук направихме скенер на главата, шийните прешлени“. Да, същият Спасов с тайния апартамент с бутилки шампанско в болница „Лозенец, бивша Правителствена. Тогава наистина пролича докъде е стигнало скромното момиче инженер от кърджалийското предприятие „Формопласт” – до НЕобикновен гражданин, тъй като обикновените НЕ ги превозват с хеликоптери заради счупена китка.

 

Тогава Караянчева беше силно огорчена, тъй като в анонимни сайтове в интернет се твърдеше, че в момента на катастрофата е пътувала без бельо в правителствената лимузина. Пълна лъжа!

Най-големият удар, скандал или по-точно гавра обаче Караянчева получи от най-любимия си – премиерът Бойко Борисов. Като „Проста кърджалийска пу**а”, опреди Борисов Караянчева в скандален запис, изпълнен с цинизми. Часове по-късно той й се извини на една от най-абсурдните пресконференции, докато обясняваше как президентът Румен Радев шпионира дома му с дрон, с израза: „Дай да те цунем”. И я придърпа за целувка по главата, а Караянчева преглътна унижението за втори път.

 

Но само няколко месеца по-късно фурията от Кърджали произведе нов скандал, който почти засенчи Бойковите откровения от лентата. „Метрото! Отиват, протестират срещу лошия Бойко, качват се на метрото и се прибират вкъщи. Ходи пеша, бе! Това е положението”, изтърси в Лом пред електората Караянчева по адрес на протестиращите срещу управлението на ГЕРБ. И въпреки че ломчалии нямат метро, благодарение на изблика на Караянчев цяла Българи отново се разпали благодарение на тях и апломба на кърджалийската звезда от ямболския регион.

 

И тогава „доброто момиче на ГЕРБ“ се върна на бял кон. Успявайки за пръв път да произведе от гафовете си някаква положителна тенденция. Пиарски обиколи медиите с насълзени очи, за да разкаже как не бил разбран курсът на изразяване спрямо протестиращите и обяви, че стартира инициатива за ходене пеш из природата, тъй като със съпруга й Илия това обичали най-много да правят.

 

Цвета Караянчева се изправи след „проста кърджалийска пу**а“

Всъщност хитрината свърши работа и Караянчева излезе от мръсотията на обидните думи чиста като някои субстанции, взимани от любимите й фронтмени на рокгрупите, които обожава. Да, това е другата страст на бившия председател на парламента - рокът и метълът. Тя е неминуемо на първите редици с половинката Илия на забиванията на „Уайт снейк”, „Дийп Пърпъл”, „Айрън Мейдън", „Джудас” и нашите момчета от Б.Т.Р. Всеки път е с емблематична тениска на някоя от бандите-легенди на жицата. С такава тениска и карго панталон се появи в знак на бунт срещу официалните тоалети на политиците и на събитие с Бойко Борисов в Пловдив, малко преди да отиде на концерта на Айрън Мейдън и да се срещне с идола си Брус Дикинсън.

 

Любовта й към рока е така силна, че Караянчева като шеф на парламента даде на Весо Кокала – емблематично име в рок средите и основател на група „Фактор“ обществената поръчка за озвучаване на парламента за 85 000 лева без ДДС през 2020 г. С Цонко Кметъла ще

 си паснат като „пиле на бутипка” и не само в „Черешката“…

 

Караянчева е майстор на баниците и мекиците и дори се състезава с бившия министър на туризма Николина Ангелкова в точене на фини листове тесто. С хорото, друга страст на единствения политик от Кърджали, заставал на поста председател на парламента – също.

Партийни събирания и ишмедемета не могат да минат без Караянчева да се хване на „ихууууу“ със симпатизантите, а на ръченица учи дори невръстната си внучка Теодора. Внучето Илия, кръстено на дядо си го чака очевидно същото… Цвета признава, че обича да гледа волейбол и да чете криминалета.

 

Караянчева казват е мъжко момиче, но и нежна душа. На 52 години разказа, че още мечтае за бяла рокля и църковна сватба с любимия си Илия, с когото са женени, както се казва, откакто се помнят – от далечната 1987 г. Като млади влюбени новобрачните пред държавата се оказали и млади родители, та Караянчева и половинката й решили да отложат сватбата пред Господа. После животът се завъртял, станали освен родители, баба и дядо, а до сватба и бяла рокля с воал в църквата още не се е стигнало.

 

Бившата първа дама на парламента обаче не се сърди на съпруга си, че не е организирал мечтаното събитие – все пак признава, че той е сменял пелените на Карина и се е грижил за бебето, тъй като младата бъдеща политичка е била студентка в първи курс, когато е родила дъщеря си. Мъчно й е, че баща й Вълчо, който си отиде от инсулт и прекаран коронавирус през 2020 г., не е доживял да я види булка в църква. Но въпреки че това още не се е случило, Караянчева не спира да губи надеждата и романтиката в себе си. Дотогава й остават черните тениски с надписите на рок бандите и непреходната обич на съпруга й.

Източник: Уикенд