Известният кинокритик и познавач на българското и световното кино Владо Трифонов напусна внезапно този свят на едва 50-годишна възраст.

 

Запознати твърдят, че няма данни да е страдал от хронични заболявания. Трифонов си глътнал внезапно езика във вечерните часове на 3 октомври. Въпреки опитите на присъстващите наоколо да го спасят, така и не успели. Най-страшното в случая е, че почти никой не е бил наясно какво трябва да се направи в такава ситуация. Именно това за съжаление се  оказало фатално за Владо.

 

Човекът „Киномания“ Владо Трифонов умря едва на 50, след като си глътна езика

 

Трифонов беше главен двигател на Киномания, както и програматор на филмотечно кино „Одеон“, което е към Българската национална филмотека.

 

Директорът на националната филмотека Антония Ковачева сподели, че Владо е бил душата, моторът и ангелът-пазител на кино „Одеон“ и филмотеката.

„Няма го вече онова добро, упорито, с енциклопедични знания за киното момче, което беше безпределно вярно на хората, които правят кино и на зрителите, за които той десетилетия наред се раздаваше и мислеше.

Всички, които го познаваха, ще го запомнят с добрината и отзивчивостта, с безценната помощ и подкрепа“, споделя още тя.

 

Приятели и колеги тъгуват за „Владо Киното“, както беше известен и смятат, че той ще остане най-добрият селекционер и програматор, човекът, който изгоря в работата си и любовта си към киното. И няма как да бъде заменен.

Източник: Уикенд