Няма никакво съмнение, че маститият продуцент Маги Халваджиян се бетонира в Нова тв, след като бившият изпълнителен директор на фирмата му „Глобал Груп“ – Светлана Василева, поема програмата на телевизията. Именно тя – човекът, който 8 години работи като изпълнителен директор във фирмата на арменеца, е новият главен директор „Съдържание“. Избрана е да заеме мястото на напусналия Апостол Пенчев, който пък по непотвърдена информация се завръща в bTV.

 

Василева ще встъпи в длъжност от 2 януари 2024 г. В официалното съобщение на медията се посочва, че тя „ще поеме управлението на програмното съдържание и ще го развива чрез телевизионните и дигиталните платформи“. В най-общи линии се смята, че това вещае изключително светло бъдеще на досегашния й работодател Маги Халваджиян, който и без това има доста силни позиции  Нова тв.

 

Фирмата, която доскоро бе управлявана от Василева стои зад „Като две капки вода“, „Маскираният певец“, „С Рачков всичко е възможно“, „Звездите в нас“ и всички останали програми, с които арменската фамилия е известна, в т.ч. и знаковото шоу „Господари на ефира“.

 

По-паметливите припомнят, че още през пролетта бяха направени красноречиви намеци, че в скоро време се очаква и завръщане на „Господарите“. Нищо чудно това да се случи от следващата пролет, предвид, че именно Василева поема ефира на нова тв.

 

Човек на Маги Халаваджиян пое програмата на Нова тв

Предшественикът й Апостол Пенчев, случайно или не, успя цели два пъти да свали хитовото шоу от програмата на две телевизии, които е управлявал. Първият път направи това от ефира на bTV. Зрителите вероятно си спомнят огромния скандал, с който предаването изчезна от програмата на телевизията през 2012 г.

 

В автобиографията, която излезе на пазара преди броени дни, Халваджиян разказва и за проблема, довел до тази развръзка. Като централна действаща фигура в конфликта той посочва именно Пенчев, който се притеснявал, че разследващите репортажи на „Господарите“ може да ядосат важни хора. Шоуто пада от програмата на bTV, но пък тръгва в ефира на конкурентната Нова тв.

 

През 2017 г. обаче Пенчев поема програмата на Нова тв и след по-малко от две години след това, „Господарите“ отново се разделят с ефира. Като повод за това се смяна скандала с инсцениран побой над репортер, в който е въвлечен и тогавашният премиер Бойко Борисов.

Той призова насилниците да бъдат наказани, но по-късно стана ясно, че всъщност насилие не е имало.

 

Човек на Маги Халаваджиян пое програмата на Нова тв - Снимка 2

Това обаче едва ли е била истинската причина за свалянето на предаването, тъй като репортерът бе уволнен, а шоуто продължи да се радва на огромен рейтинг месеци след скандала. Очевидно има друг конфликт, който остава скрит за широката публика.

 

Така или иначе Апостол Пенчев вече няма да е фактор в Нова тв, след като подаде молба за напускане още през миналия месец. Преди повече от седмица сайтът Lupa.bg отбеляза, че се очаква на негово място да бъде назначена Светлана Николова и няколко дни по-късно Нова тв потвърди назначението й.

 

Василева е първият изпълнителен директор на bTV, а в периода 2010-2012 г. е главен изпълнителен директор на „Нова Броудкастинг Груп“. Професионалният й опит включва позициите на генерален директор на „Фокс“ в България и вицепрезидент за Североизточна Европа на каналите на групата „Фокс“. В последните 8 години тя е главен изпълнителен директор на „Глобал Груп“, компанията на Маги Халваджиян.

Източник: Уикенд