Според вътрешна информация, Минко Брайков, полицай с принадлежност към Държавна сигурност, се стреми да се върне на висока длъжност в Министерството на вътрешните работи (МВР). Източник от Вътрешното министерство споделя, че Брайков (роден през 1958 г.) - бивш заместник-директор на Национална служба "Полиция" и заместник-директор на ДОИв МВР през периода 2004-2006 г., се опитва да се възползва от близостта си с "татко Петко", бащата на Кирил Петков, за да се върне на висок пост в службите.

Ченгето от ДС Минко Брайков се връща в МВР, жена му – обикновена чиновничка, крие 460 000 лв. в КТБ

Според информацията от Комисията по досиетата, Брайков е бил назначен за служител на Софийско градско управление на МВР през 1987 година по линия на ДС, като старши разузнавач. През 1990 година е повишен на позицията заместник-началник на отделение.

След 2006 година, Минко Брайков става съветник в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към НС.

Информация сочи, че съпругата на Брайков - Маргарита Брайкова, е имала общо три влога във фалиралата КТБ - на стойност 138 000, 177 000 лева и 70 379 евро, което се равнява на близо половин милион лева. Произходът на парите е неясен, тъй като Брайкова е служител със заплата от около 1500 лева. Отговорността за това как е успяла да натрупа почти половин милион лева се пада на прокуратурата.

Източник: narod.bg