Прогнозите за спад в цените на жилищата не само, че не се случиха, ами и продължиха да растат.

 

Цифрите продължават своя възход не само при новото, а и при старото строителство. За момента няма никакви изгледи да тръгнат надолу. Брокери и предприемачи продължават да обявяват луди пари за жилищата и трудно склоняват на пазарлък, жалват се кандидат новодомците. 

Като капак на всичко наемите в столицата също не спират да растат.

 

Цените на имотите в София не падат, наемите хвърчат

Само допреди няколко месеца наемът на двустаен апартамент в София варираше около 600 лв., а в края на март цифрата скочи до 750-800 лв. За тристаен апартамент пък са ви нужни поне 1 300 лв. месечно за наем. Най-търсени в столицата са двустайните и тристайните жилища. За разлика отпреди година-две, днес вече никой не търси маломерни жилища и гарсониери.

 

Купувачите са наясно, че ако се наложи могат да дадат имота под наем и да припечелят някой лев, категорични са брокерите. Същевременно именно двустайните жилища са най-скъпи и донякъде най-големите, тъй като са търсени от най-масовия потребител – семейства с деца. Хората без деца пък предпочитат да живеят под наем при преместването си в друг град.

 

Лошата новина е, че към днешна дата трудно бихте могли да си купите жилище от над 80 квадрата на цена по-ниска от 180 000 евро. Малко по-евтино може да ви излезе панелка, макар че напоследък и този вид сгради търпят реабилитация.

 

Макар по време на пандемията много сделки да бяха замразени, сега пазарът отново се оживява и апартаментите в новите блокове се пазаруват като топъл хляб. Локдаунът попари високите цени, когато сделките масово бяха спирани. През 2020 и 2021 г. пазарът буквално замря и всички кандидат купувачи потриваха доволно ръце в очакване цените да паднат. След пролетта на 2021 г. обаче последва бурно съживяване и за малко повече от година през 2022 г., цените скочиха брутално – с около 45%, което попари надеждата на неплатежоспособните да се превърнат в собственици.

 

Към момента в по-атрактивните квартали жилищата ново строителство се предлагат за плюс-минус 2000 евро на квадрат. В централните градски части и луксозните райони цените надхвърлят 3000 евро и то в стари кооперации. В най-скъпия район от времето на соца – „Оборище“ може да попаднете и на цени от 4000 и нагоре евро за квадрат.

Източник: Уикенд