Изглежда ударите по джоба на обикновения потребител нямат край. Оказва се, че и обикновеният боб, при това не от най-скъпите родни сортове вече се търгува на цена между 7 и 9 лв./кг.

 

Лещата навсякъде е по над 8 лева за килограм, но много потребители не усещат това, защото се продава най-често в пакети по половинка, които струват между 3,40 и 4,50 лв. бройката. Цените на варивата нарастваха плавно до миналата година, през пролетта замръзнаха, но от началото на лятото отново тръгнаха рязко нагоре.

 

Цената на боба скочи драстично

Вносът на боб, леща, ориз и други подобни продукти е сравнително голям от близки и далечни страни. Освен това имайки предвид факта, че са трайни продукти, цените им не би трябвало да се влияят толкоз силно от конюнктурата.

 

„Проблемът с тези варива е, че у нас производството им вече е на минимални равнища. Боб например се отглежда от единици фермери във всяка област у нас, а леща – от още по-малко. Причината е, че са доста трудоемки култури. В страните, от които го внасяме, за обработката му се използва механизация, която тукашните стопани не могат да си позволят заради малките си мащаби”, обясни шефът на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

 

Той е на мнение, че потребителят сега вижда последиците от земеделската политика, която се е водела в миналото и е пренебрегвала целенасочено подпомагането на производители, отглеждащи определени култури. Какво ли още ще поскъпне, се питат отчаяни редица потребители, чийто джоб и без това вече е толкоз изтънял, че чак е скъсан. Факт е, че все повече семейства едва успяват да вържат двата края. Очевидно и занапред българското общество ще продължи да обеднява ударно.

Източник: Уикенд