Родният театър се сбогува с още една знакова личност – режисьора Борислав Чакринов. След театралните режисьори Иван Станев и Красимир Спасов, които изгубиха наскоро живота си, директорът на Драматичния театър в Бургас пое към небесния театър само седмица, след като навърши 63 години.

 

Е Според близки до режисьора от няколко месеца той не се чувствал добре, имал проблеми със сърцето, лекувал се във ВМА, но не давал да се разбере, че е болен. Тъй като винаги е бил по-пълен, имал висок холестерол и диабет, които очевидно са увредили органите му.

 

Безспорно Чакринов бе един от талантливите и креативни режисьори и театрални директори, дали възможност на мнозина да стъпят на сцената и да се развиват в професията. Една от актрисите, която е безкрайно благодарна на Борислав Чакринов, е Йоанна Темелкова. Тя сподели в социалните мрежи, че е съкрушена от смъртта му.

 

„Един от най-истинските „хвърчащи хора”, които съм познавала. Човекът, който ми даде правото да стъпя на театралната пътечка и да започна моите търсения там. Човекът - Душа! Обичам те с цялото си сърце, Боре... Душата ми се разкъсва...“, сбогува се с режисьора известната актриса. След като завършва НАТФИЗ, тя започва професионалния си път в Драматичния театър „Адриана Будевска“ в Бургас по покана на директора Борислав Чакринов.

„Боренце, днес превърна усмивката ми в сълза. Обичам те, където и да си!“ написа в социалната мрежа и актрисата Мария Сапунджиева, работила в много спектакли под режисурата на Чакринов напоследък. Тя бе отличена с приза „Златен Кукерикон 2023" за най-

добра женска комедийна роля – за образа на Мери в „Ревност“ от Сам Бобрик, в постановка на Борислав Чакринов.

 

"Напусна този свят големият български режисьор и мой учител Борислав Чакринов. Той е сред създателите на театър „Зад канала”, бил е част от режисьорската колегия на Народния театър в един от най-добрите му периоди от новата му история, художествен ръководител на театър „Адриана Будевска“. Сбогом, професоре, каза и режисьорката Лилия Абаджиева.

 

Режисьорът Теодор Ушев също сподели думи на признателност към Борислав Чакринов: „Благодаря за възможността да се докосна до благородната личност, за професионализма. Затова, че изигра последната си роля във „Рhi1.618“. За помощта в Бургас. Почивай в мир, Боре!“.

 

 „Бургаският театър опустя. А Бургас загуби изключителна личност. Отиде си Борислав Чакринов! Незабравима личност, голям приятел, изключителен професионалист. Ще ми липсва намигването му към живота, усмивката му, успокояващото и приземяващото му приятелство! Съболезнования на близките му и актьорите от драматичен театър „Адриана Будевска“. Скърбя заедно с вас", написа по повод загубата кметът Димитър Николов.

 

„Неговото творческо и човешко обаяние ще продължи да живее на сцената, да усмихва и провокира колеги и зрители“, сподели и режисьорът Румен Велев,

„Той беше изцяло театрален човек. Театърът беше неговият живот и орисия. Постановките му носеха лирична мекота и ненатрапчиви внушения, неочакваност, дълбочина, човеколюбие. Умееше да създава любопитен репертоар, да събира съмишленици, да кани интересни актьори, режисьори, художници, композитори. Създаваше онзи важен микроклимат в театъра, където всеки се чувстваше удобно и можеше да разгърне докрай творческия си потенциал. Знаеше, че освен професионалните изисквания към трупата, театралният ръководител трябва да притежава етика и любов – изключително важни качества, които го правят значим и обичан“, каза Велев.

 

Изборът на професия идва съвсем естествено при Чакринов, въпреки че дълги години се занимава със спорт. Борислав е свързан с театъра много преди да го осъзнава – израства в семейство на театрали и буквално живее в Драматичния театър в родния си Плевен. На 12 години вече има десет роли зад гърба си.

 

След като завършва ВИТИЗ през 1985 г., Борислав. Чакринов работи като режисьор в Драматичния театър в Сливен, а година по-късно става и негов директор. В края на 80-те работи в театър „София“. От 1990 до 1998 г. е директор на МГТ „Зад канала“. От 1998 г. до смъртта си работи в Драматичен театър „Адриана Будевска“ – Бургас, отначало като режисьор, а впоследствие поема и неговото ръководство. На сцената там създава едни от най-запомнящите се спектакли – „Кралят умира“ от Йонеско, „Смъртта на търговският пътник“ от Артър Милър с участието на Йосиф Сърчаджиев, „Бащата“ от Стриндберг, „Двамата веронци“ и „Както ви харесва“ на Шекспир, „Чичовци“. по Иван Вазов, „Големанов“ от Ст. Л. Костов, „Когато гръм удари“ от П. К. Яворов и много други, Поставил е над 150 спектакъла у нас и в чужбина. Често е канен за постановки и в Русия.

 

През 1999 г, Борислав Чакринов поставя началото на Международния театрален фестивал „На брега“, който през годините се превръща в една от емблемите на културния живот в Бургас. В различните издания на фестивала гостуват едни от най-изтъкнатите имена в сферата на театралното изкуство у нас и в чужбина. На сцената на Бургаския театър са представени култови театрални спектакли. Борислав Чакринов обичаше морето, защото то подсеща хората колко малки са всъщност и че светът не се върти около нас.

Източник: Уикенд