Оказва се, че в последно време излиза доста по-евтино да седнеш да хапнеш в добър ресторант, отколкото набързо в някое от минибистрата с непретенциозни имена в центъра на София. Цените, които малките заведенийца са наслагали на и без това неголямото разнообразие от ястия, които предлагат, са слабо казано огнени. Те направо съдират джобовете на излъгалите се да влязат и да хапнат на крак, жалват се столичани.

 

Дори да заложите на най-елементарния обяд, ще трябва да сте готови да се бръкнете с поне 20 лева, че и отгоре, докато същото меню на други места би ви струвало наполовина.

Предлаганите в тези заведения сандвичи и бургери вървят по 15-тина лева, най-елементарното блюдо, отнемащо 10-тина минути за приготвянето му, също върви на такива цени. Така например порция бъркани яйца в масло ще ви струва 14 лева, заедно с филийката хляб в малко бистро с 2-3 маси в района на „Орлов мост“.

 

Тук търговците прилагат хитрината с добавянето на 2-3 резенчета домат и още толкоз авокадо, и ето ти гурме.

Супите им гонят 10 лева, без значение дали ще заложите на пилешка, зеленчуков микс или пък на кремсупа. Като капак на кръчмарската лакомия, на повечето места няма сервиз, така че ще трябва да се наредите на опашка и сами да си вземете ястията, тоест тези заведения са на самообслужване.

 

В ресторантите пък трябва да сте особено внимателни, тъй като на повечето места се чудят как да ударят клиента с нещо странично от основното меню като например бутилка минерална вода, поставена на масата. Трябва да знаете, че тя не е поставена като бонус от заведението, а струва доста солено. И тъй като повечето от клиентите не са наясно с този трик, накрая шишето им добавя между 10 и 12 лева към сметката.

 

И сладкарничките не изостават в тенденцията с просташките трикове, чрез които да одрусат клиентските джобове. Предлаганите от тях десерти и кафе, са на безобразни цени. Кафе за по-малко от 5 лева не се сервира, а почти прозрачно парче торта или сладкиш ще ви излезе минимум 10 лева. Палачинките, в които има само малка пръска шоколад или купешко сладко пък ще ви струват 12-тина лева.

 

Бъдете особено внимателни и когато си поръчвате например шоколадов сос към сладкиша, или пък сладолед или сладко от боровинки например. Накрая тази дребна на пръв поглед екстра може да ви оскъпи сметката с няколко лева. Дребните сладки пък вървят на цена по 2-3 лева бройката.

 

За да не останете неприятно изненадани, първо огледайте менюто, независимо, че поръчвате на крак. Понякога може да ви излезе доста по-изгодно да седнете да хапнете в нормален ресторант с обслужване, където за тези суми може да поръчате предястие и основно.

Източник: Уикенд