Баща и син са превърнали здравеопазването в бизнес. За своя лична изгода те съсипват болница след болница, а персоналите им са в ужас.

Бащата Любчо Пенев е добре известен, тъй като той оглавяваше най-голямата белодробна болница у нас „Света София“ в продължение на три десетилетия. За този период обаче не само не разви медицинското заведение, но и успя да го затрие.

Ковид кризата се оказа фатална за Любчо, тъй като тогава лъсна в пълна степен неговата управленческа некадърност. Негови служители се оплакваха дни наред, че са били принудени да работят без предпазни облекла. Освен това не им са били платени 200 часа извънреден труд.

Това води до разбягване на персонала, а в същото време болницата е затънала в дългове. Макар Пенев да твърди, че те са 1,5 млн. лв., всъщност били цели 7 млн. лв.

Въпреки това той се бе хванал като удавник за сламка за поста си. Затова преди година уволни главната си сестра, при това докато тя е в болничен, а оправданието му за това беше, че договорът й е изтекъл. Истината обаче е, че тя е подала много сигнали до институциите за далаверите му и това няма как да й бъде простено.

Окаяното положение на „Света София“ води до сливането й със „Свети Иван Рилски“. През юни тази година здравната министърка Асена Сербезова осъществи сливането и юридически.

Днес „Света София“ вече изобщо не съществува в Търговския регистър“. От болницата няма и следва. Любчо Пенев успя да я съсипе и затрие тотално.

Самият той започва като обикновен домакин в Александровска болница. След промените на прехода обаче се жени за дъщерята на професор, взима няколко медицински дипломи и се намърдва в удобен директорски стол, макар по онова време да е бил без кой знае какъв опит.

Синът му към днешна дата повтаря „подвизите“ на баща си. Любомир Пенев обаче дори не е лекар, а е икономист. Това не му пречи още като съвсем млад да попадне в борда на директорите на „Майчин дом“, където заема длъжността „административен заместник-директор“.

Най-скандално обаче е оглавяването му на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Застава начело на една от най-големите болници в страната, при положение че не е нито компетентен, нито опитен, за да го направи. На всичкото отгоре го прави за сметка на светило в медицината като проф. Бойко Каруков, когото успява да свали.

Неслучайно персоналът на болницата се обявява против новия директор и дори излиза с официално писмо и подписка. В тях се казва, че Любомир Пенев не е лекар по образование и няма опит в голяма болница като ИСУЛ, затова трябва да се преразглежда назначението му.

Разбира се, преразглеждане няма, тъй като от години се говори, че сем. Пеневи имат сериозен политически гръб. Той идва както от ГЕРБ, така и от ДПС.

Имайки предвид всичко това, не е чудно, че здравната ни система е на такова ниско ниво. Българинът е докаран дотам, че да не вярва на лекарите, но явно често с основание, при положение че директорите са такива.

Източник: Уикенд