В продължение на 3 дни, популярният в столичния ъндърграунд бандит Ивайло Чобанов – Иво Пилето, де е дрогирал и наливал с алкохол, за да изпадне в кома и да умре 26 дни по-късно при нелепа свада за неправилно паркиран пикап с 20-годишния милионерски син Любен Попов.

 

Битовият скандал, който завърши трагично за Иво Пилето, се разигра в ранния следобед на 26 януари пред десетки очевидци на оживената улица „Златен рог“ в столичния кв. „Лозенец“. Порядъчно наквасеният и дрогиран Чобанов се возел в колата на свой приятел по бул. „Черни връх“, когато забелязал пикап, паркиран върху пешеходната пътека.

 

Заклетият комарджия Иво Пилето поверява действията си на съдбата като хвърля монета от два лева и казва на приятеля си, че ако се падне „ези“ ще слезе от автомобила, за да се разправя с пътния джигит. Пада се „ези“ и Чобанов се отправя с решителна стъпка към нарушителя. След едноминутната разпра с шофьора на Пикапа, Иво Пилето пада покосен на земята, след като най-вероятно е ударен с юмрук под брадата.

 

Ивайло Чобанов - Иво Пилето

От разпространените видеокадри преди дни от столичната полиция с молба към свидетели да се свържат с разследващите, се вижда как шофьорът на пикапа изскача от возилото веднага, след като пилето пада на земята, като едно от предположенията е, че 20-годишният Любен Попов рита в главата агресора. В този момент обаче минава автомобил, който скрива действията на младия мъж. И за да е пълна мистерията, видеозаписите от други камери за видеонаблюдение, са изтрити.

 

Поради тази причина хората на Ивайло Чобанов твърдят, че от СДВР се опитват да оневинят младия шофьор на пикапа, като изкарват смъртта на Иво Пилето нещастен случай, предизвикан не след побой, а в резултат на слонска доза дрога и алкохол в кръвта на жертвата.                                                                                                                                                                                                                            

 

Ивайло Чобанов – Пилето, изпада в кома и умира три седмици по-късно – на 20 февруари. В медицинската документация на аутопсията на Чобанов кръвният тест за алкохол показва 2.38 промила. Пробите за дрога разкриват цял коктейл от наркотици в кръвта на бандита – амфетамин, бензодиазепин, кокаин, метадон, кодеин, хероин и морфин. Заради това разследващите приемат за меродавна версията, че Пилето е щял да бъде жив, ако не е тръгнал да се разправя пиян и надрусан с нарушителя на пътя Любен Попов. Според съдебно-медицинската експертиза, Чобанов е ударил главата си в земята, а не е изпаднал в кома от юмрука и ритника на младия шофьор.

 

Любен Попов бе арестуван цял месец след смъртоносния удар

20-годишният Любен Попов е син на бизнесдамата Ралица Попова, която управлява верига от магазини „Гинза мод“ и дружеството за кетъринг „Гууд лайф“. Неофициално се твърди, че майка му Ралица е близка с мастит прокурор и че ръководи в сянка и други бизнеси за милиони левове. Бизнесдамата е сред свидетелите на смъртта на Иво Пилето, като дори се е опитала да го спаси.

 

Бащата на Любен е далеч по-скандален – бизнесменът със сенчеста закваска Валери Попов – официален вносител на скъпарската марка „Филип Плейн“ за България и собственик на модните бутици „Скандал“. Двамата са разделени от години, но поддържат дружески отношения. Според няколко независими един от друг източници, Валери Попов е бил разследван през годините за данъчни афери за милиони левове, свързани с нерегламентиран внос на реплики на луксозни дрехи от Китай и Турция, продаващи се за оригинали в бутиците му. Разследването обаче било потулено от прокуратурата след плащането на солиден подкуп.

 

Бащата на Любен - бизнесменът със сенчеста закваска Валери Попов

Преди 11 години – на 31.01.2013 Валери Попов бе арестуван при акция на ГДБОП като ВИП сводник и собственик в сянка на замаскирания като стриптийз бар „Скандал“ бардак с над 30 жрици на любовта в 5-звездния хотел „Шератон“ в София.

 

Според данни от тогавашното разследване клубът за проституция бил въртян съвместно от Валери Попов и щангиста наркотрафикант Гълъбин Боевски, като жриците на любовта обслужвали основно чужденци за по 800 евро на вечер. Проститутките разказали на полицаите, че освен секс услугите, предлагали на клиентите си и кокаин. Белият прах вървял между 20 и 140 лв. на грам.

 

Според жриците дрогата се осигурявала от Валери Попов, а той го взимал от Гълъбин Боевски. Месечните приходи от престъпната дейност на групата били около 200 000 евро общо от продажба на секс и кокаин за богати клиенти.

В рамките на досъдебното производството беше доказано, че за 3 години публичният дом „Скандал“ е реализирал оборот от близо 10 милиона лева.

 

През 2017 г. Валери Попов и арестуваните с него четирима души от сутеньорската му банда са оправдани от съда. Криминалното минало и липсата на осъдителна присъда на Валери Попов наливат вода в мелницата на слуха, че и таткото е задействал своите връзки в МВР, прокуратурата и в съда, за да спаси сина си Любен от ареста след инцидента с Иво Пилето, завършил със смъртта на бандита.

 

Според показания на арестувания за смъртта на Чобанов, но впоследствие освободен Любен, той паркирал неправомерно пикапа си на пешеходната пътека на ул. „Златен рог“, за да изчака майка си, която отишла да изтегли пари от банка.

 

„Едър мъж започна да чука по прозореца ми, а когато го отворих, той започна да ме псува и ми заповяда незабавно да изляза навън. Затворих прозореца, в този момент майка ми се върна и седна до мен. Онзи отвори силово вратата на пикапа, лъхаше силно на алкохол и започна да ме дърпа.

 

Помислих си, че се опитват да ни ограбят или отвлекат, затова го отблъснах. Той падна на земята, а аз изскочих от пикапа, защото се притесних, че идващ автомобил може да го сгази и понечих да дръпна тялото му встрани...“, твърди пред разследващите убиецът Любен Попов.

 

Неговата майка – Ралица Попова, изскача от пикапа и бърка в устата на изпадналия в безсъзнание Иво Пилето, за да провери дали не е глътнал езика си. Тя го държала няколко минути, докато пристигнат полицаите. Адвокатите на сина й твърдят, че опитът на Ралица да извади езика на Чобанов е причина за наранената лигавица на бузата му, а не ударът с юмрук на Любен и предполагаемият последващ ритник в главата на изпадналия в несвяст бандит.

 

Докато е бил в кома в „Пирогов“, Иво Пилето е бил с поставена тръба в устата, за да диша, и това също е възможно да е причинило нараняванията по лигавицата от вътрешната страна на бузата.

 

Любен тренира бокс и знае как да удря!

Иво Пилето е паднал не от само себе си, а след като е бил нокаутиран с прецизен удар под брадичката. Опитват се да оневинят милионерското синче заради близостта на майка му с влиятелен магистрат от Върховната касационна прокуратура и заради богатството на баща му Валери“, твърди опечален мъж от свитата на Иво Пилето.

 

Според думите му пристигналите над 15 полицаи умишлено не са записали данните на десетките очевидци, които впоследствие да бъдат разпитани, и не са предприели своевременни действия по изземването на записи от камери за видеонаблюдение. От единствения съхранен запис, който впоследствие бе разпространен от СДВР, на практика е се виждат действията на шофьора на пикапа Любен попов. На младия мъж са повдигнати обвинения едва на 22 февруари, два дни след като Иво Пилето умира в „Пирогов“

 

20-годишният милионерски син е обвинен от прокуратурата за причиняване на смърт по непредпазливост, но очакванията са той да бъде оневинен от съда или да се размине с условна присъда заради това, че е действал при неизбежна самоотбрана. Двамата адвокати на Любен – Илиян Василев и Камен Михалков, настояват, че младият мъж, е бил атакуван и че не е ударил агресора Иво Пилето, а само го е отблъснал, за да се защити.

 

Адвокатите на Попов-младши настояват, че клиентът им е в опасност, тъй като мутри от свитата на покойния Ивайло Чобанов се заканвали да отмъстят за смъртта му. Съмнителни типове били забелязани да се навъртат около Съдебната палата около залата, в която Апелативният съд пусна на свобода 20-годишния младеж. Той беше изведен от Съдебната палата със служители от Главна дирекция „Охрана“. Според информацията, Валери Попов вече е наел частни гардове, които денонощно бдят над сина му. Любен пък най-вероятно ще напусне България, докато има тази възможност. Семейството притежава луксозна къща в Гърция.

Източник: Уикенд, crimesbg.com