През януари цената на бананите, които се водят като сезонен плод, изненадващо удари петачка за килограм. До неотдавна цената им варираше между 2.80 и 3.50 лв./кг., но за раз време деликатесът от времето на соца качи цифрата до 5 лева в хипермаркетите, което разбира се предизвика възмущението на купувачите.

 

Прави впечатление, че след повишението на цената, южният плод масово залежава по рафтовете. Предвид факта, че бързо се развалят и променят цвета си, масова гледка в момента в магазините са омекнали и полуразкапани плодове, чиято цена обаче въпреки това е космическа, което пък на свой ред отблъсква още повече потребителите.

 

55-годишният столичанин Николай Милканов се пита да не би да сме се върнали във времето на социализма, че бананите се превърнали в такъв деликатес, макар да не са нужни опашки. Отгоре на всичкото ги купуваме и разкашкани, недоволства той.

 

Единствена утеха за потребителите остават честите промоции в някои от известните вериги хипермаркети, при които плодът се предлага на цена по-ниска от 3 лева. Предвид, че тогава бананите се купуват в доста големи количества, се изчерпват много бързо и по щандовете отново остават размекнатите, които не стават за ядене. Същевременно прави впечатление, че все повече потребители предпочитат да купят по-зелени плодове, за да има време да узряват бавно у дома. Точно те обаче се намират най-рядко.

 

По-претенциозните купувачи, които обичат да се глезят, купуват червени банани, които обаче са доста по-скъпи от обикновените. Цената за килограм от това удоволствие е между 7 и 8 лева в малките магазинчета от типа „Плод и зеленчук“.

Източник: Уикенд