Проектът за развитие на "Български пощи", който е любим на вицепремиера Калина Константинова, се оказва пред провал. Той е част от Националния план за възстановяване и устойчивост и има стойност от 100 милиона лева, но се сблъсква с проблеми, които пречат на реализация му. Според справката на финансовия министър Асен Василев, изготвена за депутатите от ресорната комисия по въпросите на ЕС в Народното събрание, проектът се сблъсква и с проблеми във връзка с държавните помощи, и с недобре обмислени дейности и противоречие с действащи нормативни документи.

„Български пощи“: Грандиозният проектът за 100 млн. на ПП се провали

Този амбициозен проект беше представен от Калина Константинова като от ключово значение за развитието на пощите. През миналата година тя заяви, че от самото начало се борят не само за оцеляването на "Български пощи", а и за тяхното развитие и постигане на бизнес успех. Този проект беше включен като абсолютен приоритет в Националния план за възстановяване на държавата след кризата с COVID-19, като са осигурени допълнителни инвестиции за реализирането му според нея.

Той включва модернизация на материалната база и оборудването на пощите, както и предоставянето на нови и амбициозни услуги. Планът предвижда също и модернизиране на системите за сигурност на пощите, за да могат да доставят лични карти и паспорти до вратата на гражданите. Също така, е планирано да се внедри система за услуги на едно гише, като пощите получават лиценз като платежна институция.

Така любимият проект се оказва един от най-проблемните във връзка с евентуално второ искане за плащане. Законът за пощенските услуги трябва да бъде изменен, за да позволи въвеждането на новите услуги преди изпращането на искане за второ плащане. Финансовият министър Асен Василев изрази оптимизъм, че такова искане ще бъде изпратено през септември месец.

Източник: narod.bg