След встъпването на Николай Денков в длъжност, България вече е извършила промяна в своята позиция към войната в Украйна. Седмица след изхвърлянето на яростните противници на украинската подкрепа от временния кабинет на президента Румен Радев, украинските власти се похвалиха с получената първа доставка на българско оръжие. Това оръжие беше закупено директно от производителя, без посредници, които надуват многократно цената.

 

България подпомогна Украйна с нашенско оръжие

Силите за отбрана на Украйна приеха 1000 нови 40-милиметрови ръчни противотанкови гранатомета АТGL - L3, произведени в българския завод "Арсенал", съобщиха в понеделник от украинското министерство на отбраната. Малко преди това бяха разпределени и 1460 произведени в България картечници МГ-1М с калибър 7,62 мм към частите на фронта. Фондацията "Върни се жив", която е закупила оръжията, изрази възхищение от качествата на българските ръчни противотанкови гранатомети.

 

Началникът на фондацията, Тарас Чмут, заяви, че те са лесни за използване, но също така изключително надеждни и ефективни, и ще окажат неоценима помощ на украинските войски в кампанията им за изгонване на руските окупатори.

 

Гранатометът АТGL - L3 по същество е по-лека версия на легендарния съветски РПГ-7, за който са разработени нови видове изстрели. Те са предназначени за поразяване на бронирана техника на противника, както и на жива сила. Украински медии припомнят, че фондацията и миналата година е доставила български РПГ-та и картечници, след като сделката е одобрена от тогавашния премиер Кирил

 

Освен АТGL - L3, с намесата на Петков украинските защитници получиха и тежките противотанкови оръдия SPG-9 Warrior, произведени от „Вазовски машиностроителни заводи“ в Сопот. Този тип оръжия могат да унищожават танкове, самоходни артилерийски системи и други бронирани машини на разстояние 4.6 км.

 

Още след първите тестове българските оръжия бяха високо оценени от украинската армия. В своите клипове войници се похвалиха, че SPG-9 Warrior, са изключително бързи –

за презареждането и за осъществяването на нов изстрел са необходими само 15 секунди.

 

 

Заради своето тегло и габарити, тежките противотанкови оръдия SPG-9 Warrior се водят стационарни. Поставят се в окоп или бункер, откъдето войниците да обстрелват врага. Украинската армия демонстрира креативност и ги качи на военни бъгита.

Иновативният мобилен убиец на танкове бързо си спечели респект у противника, след като десетки бронирани машини на окупаторите са унищожени.

 

Оказа се, че руската армия не може да разчита на спокойствие, дори и през нощта, след като оръдията са оборудвани с прицели за нощно виждане PGDN-7VIR изработени от друга българска фирма.

 

За да бъдем обективни, украинските борци срещу руските окупатори, „освободили” домовете на мирните граждани от телевизори, тоалетни чинии и други ценности, получават регулярно българско оръжие. С тази разлика, че доставките винаги са били тайни.

Първите партиди тръгнаха към Киев веднага след нареденото от Владимир Путин нападение.

 

Тогава сделките за продажба на оръжие се наблюдават лично от вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова. Соцшефката и до днес се прави на ощипана мома, обяснявайки, че българското оръжие се е изнасяло за Полша, а какво е ставало след това с него, тя си нямала идея. Доставките продължиха и при служебните правителства на Румен Радев. Сделките се извършват чрез фирми посредници, което надува до безобразие цените. Част от десетките милиони евро печалби после се връщат към отговорни фактори в БСП и Президентството, твърдят запознати.

 

След като служебното правителство го няма, нуждата от секретност отпада. Да припомним, че след като зае поста, военният министър Тодор Тагарев обяви, че България отново ще дари оръжие на Украйна, а родните заводи започват износ на боеприпаси, купени с пари от Брюксел.

Източник: Уикенд