Оферти за имоти със замайващи цените са се появили в български и чужди сайтове. Търсят се нови собственици на имения и апартаменти, с които заможни българи искат да се разделят, за да отпрашат зад граница, далече от „красотите български“. Има в момента поне 59 активни обяви с цена над 1 милион евро.

Според брокери една от причините богаташите да продават луксозните си имоти са възможни финансови затруднения. Има и такива, които искат да се освободят от тях, защото не ги ползват, а имат разходи за поддръжка и данъци, или са преценели, че сега могат да реализират печалба заради поскъпването на имотите.

Проверката, която не претендира да е изчерпателна, показва, че най-много сред тях са обявите за жилища с цена между 1 и 3 милиона евро.

Имението в Бистрица за 10,5 млн. евро е ярко изключение и на практика само то и още една обява – за двуетажна къща в центъра на столицата, са тези, чиято офертна цена надвишава 5 млн. евро.

Къщата в центъра обаче не е обикновена постройка. Тя е изградена през 1912 г. от архитект Кирил Маричков – дядо на легендарния музикант от “Щурците”, и е била някога семейната къща на фамилията.

Това е една от първите жилищни постройки в България, в които към всяка спалня има баня, била е и една от първите, които се отопляват с цялостна вътрешна инсталация. Тя е на три етажа и е изцяло реновирана, обявена е за паметник на културата от местно значение.

Има и няколко имота, например резиденция в Банкя и няколко къщи в Драгалевци, чиято цена е “по запитване”, но със сигурност е от порядъка на 2-3 милиона евро.

“Луксозните жилищни имоти на стойност между 1 и 3 милиона евро са наистина най-често срещаните с висока стойност имоти на нашия пазар. Българският пазар на луксозни имоти е затворен, той трудно привлича чужденци и затова суми от порядъка на 5 милиона евро и нагоре не са особено реални”, каза Весела Илиева, която има дългогодишен опит на пазара на луксозни имоти в България.

Според нея най-високите суми, които се постигат на този пазар, се отнасят за къщи тип имение в полите на Витоша. Техните купувачи почти винаги са богати българи.

Съвсем други са кандидатите за покупка на големи къщи в центъра на столицата. Обикновено те се предлагат на посолства, които разполагат с бюджет за подобна инвестиция, и се използват или за посолство, или за консулски отдели, или за резиденции на посланика.

Общото в случая обаче е, че сделките на цени между 3 и 5 млн. евро са единични случаи и стават сравнително рядко. Много по-често се продават луксозни имоти на цена около 1 милион евро. Техни купувачи са българи, които живеят в чужбина, или просто българи с по-големи спестявания.

“На този пазар около половината от сделките се правят от хора със спестени средства, които искат да спасят от обезценяване парите си, и само за около 50% от тях се прибягва до кредит. Докато при обикновените имоти в 80% от случаите се прибягва до ипотечен кредит”, казва Илиева.

Често се случва особено скъпи имоти да се застояват на пазара и обявите им да висят с години.

В Банкя например от години се продава истинско имение, построено върху площ от 39 хиляди квадратни метра. Къщата е издигната сред собствен парк и езеро, като таваните в помещенията са с височина между 7 и 10 метра. В обзавеждането е пълно с италиански мрамор и ковано желязо. Има огромна дневна от 400 квадрата, две трапезарии, 8 спални с 8 бани и т.н.

Имението е обявено с “цена по запитване”, но според запознати първоначално за него се искат между 5 и 6 млн. евро, което, естествено, отказва потенциалните купувачи.

БЪЛГАРИЯ на дъното: Богаташи се изнасят зад граница – продават се 59 имота над €1 млн.

 

По света има голямо търсене на луксозни жилища

През 2022 г. Дубай застана пред Хонконг по стойност и брой на сделките със скъпи имоти. Емирството през 2022 г. е бил най-оживеният пазар на скъпи жилища с 92 такива сделки на обща стойност 1,7 млрд. долара, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

В Хонконг са регистрирани 67 сделки на обща стойност 988 млн. долара, а в Ню Йорк сумата на трансакциите е 942 млн. долара от 58 сделки.

Източник: narod.bg