Оказва се, че за предстоящото лято плажните аксесоари ще са на още по-солени цени. Макар чадърите и шезлонгите да не бяха никак евтини и предходната година, сега ще ударят още по-сериозно по бюджета на летовниците. Замрелите ковид сезони, когато концесионерите бяха свалили наполовина цените, останаха в историята.

 

Причина за предстоящото повишение е, че за 2 години инфлационният индекс, с който се повишиха таксите на концесионерите на морски плажове, удари 25%. Поради тази причина те искат държавата да преразгледа договорите им и да се премахнат пределните цени на чадъри и шезлонги, заложени в тях.

 

Още миналата година държавата даде заявка, че цените на наемите и концесионните такси ще вървят нагоре. За 2023 г. повишението беше с 15,3%. И въпреки това успяха да задържат цените на плажните услуги на прилично ниво. Средната цена беше около 13-14 лева за чадър и шезлонг, като някъде беше по-евтино, а другаде и доста над 20, дори до 30 лева на най-претенциозните места.

 

По Северното Черноморие комплектът масово струваше между 20 и 25 лева. Естествено, звездните хотели вкараха чадърите и шезлонгите в ол инклузив пакетите, за да не стряскат летовниците. За този сезон обаче държавата поиска повишение с нови 9,5%. На част от плажните ивици цените на чадъри и шезлонги са достигнали тавана, заложен в договорите на концесионерите с държавата.

Сега те ще поискат да падне тавана на цените, за да могат да компенсират предстоящото увеличение на таксите. Ако обаче всяка година се индексират цените, сянката на плажа постоянно ще поскъпва и голяма част от българските туристи отново ще потърсят олинклузив в чужбина, вместо да плащат за мръсната и неугледна пясъчна ивица по родните брегове.

 

Както всички знаят, в южните съседки чадърите най-често са безплатни, ако поръчаш дори само кафе и вода от заведението, което ги предлага.

 

Плажовете ще опустеят заради високите цени на сянката, предупредиха и от Асоциацията на концесионерите и морските плажове. „Всяка година индексират цените с инфлационния индекс. За миналата година останахме учудени – обявяват един инфлационен индекс, а увеличиха таксите с 15%. Тази година пак, на база на това, което е обявено като инфлационен индекс, вдигнаха с 9,5%, даде своята гледна точка зам.-председателят на Асоциацията на концесионерите на морски плажове Николай Димитров. Той отчете, че това, което се случва, не е нормално, на базата на това, което се тръби официално.

 

Концесионерите обаче си правят своите сметки – отчитат по-високи разходи за минимални заплати и осигуровки, поскъпването на тока и водата, и като теглят чертата, цената на услугата на плажа се качва. Хем в договорите е предвиден таван, хем всяка година увеличават още и още, възмущават се от Асоциацията на концесионерите. Затова и ще се иска Министерският съвет да преразгледа всички договори. Според стопаните на плажовете най-големият разход са заплатите на спасителите и медицинското обслужване.

 

На фона на всичко това растат и изискванията за плажовете. Например плажните ивици, по-големи от 200 метра, трябва да имат задължително освен медицинския пункт и подвижен реанимационен екип с реаномобил. Такова струпване на медицински екипи и спасители по плажовете като у нас в Европа няма.

 

Възмутен от сериозното увеличение на концесионните такси на морските плажове е и кметът на най-южната черноморска община – Царево, Марин Киров. Той припомни, че плажовете по крайбрежието на Царево пострадаха много при голямото наводнение през септември миналата година. Обезщетения за щетите концесионерите не получиха от държавата, но пък за изненада тя им увеличава концесионните такси. Когато държавата увеличи таксата на концесионера, се създава спирала от поскъпване на цените, която не ползва никого“, предупреди морският градоначалник.

Източник: Уикенд