Азис, както е сценичният псевдоним ва Краля на попфолка, се отрече от рожденото си име Васил.

 

Направи го навръх Васильовден, при това като отговор на благопожеланията, които получи. „Аз не се казвам Васил! Да ви приличам на човек, който носи това име? Аз избрах своето име преди 20 години, сам“, заяви хитовият певец.

 

Името Васил бил избор на родителите му. С една единствена цел – младите влюбени да бъдат приети в семейството на майка му.

„Не са харесвали баща ми за зет и на него му хрумнала тази безумна идея да ме кръстят на дядо ми. По цял свят на всички летища хората ми говорят на арабски и никога на славянски език, което какво ви говори на вас?! Умните ще разберат. Казвам се Азис!“, казва той.

 

Азис се казвал Станислав

Преди да стане Азис, даже преди да е Васил, певецът се казвал Станислав. Когато майка му го родила в Сливенския затвор, избрала това име, кръщавайки го на бабите Станка и Славка. Таткото на бъдещата звезда настоявал за името Васил. Това разкриха певецът и майка му Гергина навръх Коледа в предаването „На фокус“.

 

Тя попаднала зад решетките, защото въртяла търговия. „Само Кореком-ът съществуваше… В онези времена търговиите бяха забранени. Турци и сърби ни караха забранена стока – дънки, пуловери, и продавахме. По това време се осъждаха подобни неща“, обясни тя.

 

След като я хванали няколко пъти да върти търговия, тогава 20-годишната Гергина била пратена в затвора. Там разбрала, че чака дете от любимия Траян –красив музикант, само че от цуцуманите. Това било проблем, тъй като тя била от кардарашите, а двете цигански общности „не мелят брашно“.

 

Любовта им била забранена, това била една от причините, поради които Гергина първоначално не искала да роди сина си. когато в сливенския затвор научила, че е бременна, се решила на аборт.

„Защо не ме искаше, бе, майко?“, подкани я синът й да разкаже по-подробно в предаването.

„Не те исках, защото не знаехме дали щяхме да се оженим с баща ти. Той беше женен и не знаехме. Това първо. И второ – нашият род, нашата фамилия, са други цигани“, обясни тя.

 

Любимият й Траян я разубедил за аборта. Ходил постоянно на свиждане и я убедил, че ще се оженят и родителите й ще склонят глави, ще им простят и ще приемат любовта им. За да постигне това, когато синът им се родил, Траян настоял да сменят името му от Станислав на Васил. Гергина не била съгласна да го кръстят на баща й, но той я убедил, че така ще го омилостивят. 

 

Семейството му винаги е било сплотено, обичали се, макар че имали периоди, в които живеели в крайна бедност. Дълго време търсели късмета си и в чужбина, което Азис не понесъл леко, тъй като предпочитал да е в своята си среда, с близките и приятелите си в България. Любопитна подробност е, че във вените на Азис тече гръцка, италианска, румънска и египетска кръв. „Дядо ми е чист грък“, обяви той.

 

Наскоро майката на певеца си направила ДНК тест, който показал, че на 45% е гъркиня. Останалите проценти били смес, като най-много били разпределени между Италия и Румъния.

Азис все още не си е правил ДНК тест, но вече знае какво ще покаже. Сигурен е, че носи още турска и египетска кръв.

Източник: Уикенд