Ситуацията в ПП по отношение на кандидат-кмета за София, Васил Терзиев, и областния координатор на партията за София-област, Владислав Симов, е изключително необичайна за българската политика.

 

Терзиев, който е основател на компанията "Терелик", вече е собственост на американската компания "Прогресс", е предоставил 1 милион лева на фирмата за почистване на Софийска област на ПП, управлявана от Владислав Симов. Това решение е лично и е извън рамките на финансирането на самата партия чрез средства, които довели до подкрепата на номинацията на Терзиев от Асен Василев.

 

Асен Василев бута напред номинацията на Терзиев за столичен кмет заради…

Владислав Симов е основател и изпълнителен директор на фирмата за почистване "Доместина", където Васил Терзиев щедро внася част от приходите на "Терелик". Терзиев решава да финансира начинанието на Симов, който в момента е негов съпартиец, с 1 милион лева. Двамата споделят общата любов на Кирил Петков и Асен Василев към тях и към пълните банкови сметки, но и имат друга обща черта – синове са на комунистически номенклатурни личности.

 

При Терзиев дядо му, баща му, че и чичо му са били агенти на Държавна сигурност и високопоставени служители на репресивния апарат, от ПП признават, че тогава хората не са имали избор и за да не бъдат репресирани, тримата роднини на бъдещия кандидат-кмет се хванали на ДС хорото.

За Симов обаче мълчат тактично, тъй като младият координатор на ПП за София-област е син на червения бизнесмен Симо Симов, който зарежда с горива цяла столична област като собственик на „Симов Ойл”.

Комедията продължава, тъй като самият Владислав Симов и настоящ храненик на Терзиеве бил председател на Общинския съвет в село Антон като... представител на БСП. Днес пък кмет от левицата на Корнелия Нинова на същото село е брат му Андрей Симов.  Съоснователите на „Телерик” се познават от Американския университет в Благоевград, откъдето става и топлата връзка с Кирил Петков, Асен Василев и компания. За Терзиев се говори, че има уклон към духовното, тъй като първият обявен кандидат-кмет за столицата е и почитател на Бялото братство, разказват бивши служители на компанията.

 

Други признават, че от 2014 г. „Терелик“, малко преди да бъде придобита от американската „Прогресс“, е започнала да не изпълнява обещанията към екипа си. Стартирали са масови уволнения, които са били на по над 120 души наведнъж. Собствениците Георгиев, Терзиев и Димитър Таслаков, са обещали строеж на нова сграда, изкарали екипа си – над 600 души с жълти строителни каски за снимка и така… и до днес няма нова сграда. Бонусите са орязани, а конкурси за нови служители няма от години.

 

Според запознати Васил Терзиев и компания вадят секирата още преди да дойдат американските инвеститори, защото само с добри активи може да намерят място като „Прогресс” на фондовата борса, а последващата покупка на „Телерик” довела и до нови уволнения и преустрояване на старите муцуни на нови постове, като тримата „големи” – Терзиев, Таслаков и Георгиев, стават първенци в „Прогресс”.

 

Въпреки че нови назначения не се правят, през 2019 г. в екипа успява да намери място не кой да е, а братът на певеца Руши Видинлиев – Дениз Тургут. Той е прочут в IT средите като един от топ мениджърите по киберсигурност, а във фирмата му дават и ръководен пост. Той не е изцяло брат на изпълнителя, а полубрат, тъй като делят един баща, но са от различни майки.

Източник: Уикенд